Y-GT

Wat is Y-GT?

Y-GT staat voor gamma-glutamyltransferase, een enzym dat eiwitten kan splitsen. Het splitst glutamaat en verplaatst dit naar andere aminozuren. Het Y-GT dat in het bloed aanwezig is, is vrijwel altijd afkomstig van de levercellen. Het wordt gebruikt om galwegobstructie aan te tonen.

Gamma-GT wordt vaak aangevraagd bij patiƫnten met tekenen van een leverstoornis zoals:

  • vermoeidheid
  • verminderde eetlust
  • misselijkheid
  • braken
  • opgezette buik
  • geelzucht
  • donkere urine
  • lichte ontlasting

Doel van de test

Bij een verhoogd gamma-GT kun je denken aan een galwegobstructie (cholestase). Meestal wordt de test tegelijk met andere leverenzymen zoals aspartaataminotransferase (ASAT) en alanineaminotransferase (ALAT) aangevraagd als onderdeel van onderzoek naar de leverfunctie. ASAT en ALAT worden als belangrijke onderzoeken beschouwd om leverschade aan te tonen. Door ook het gamma-GT te bepalen kan men makkelijker onderscheid maken tussen problemen met de galwegen en problemen met het leverweefsel.

Interpretatie

Y-GT kan verhoogd zijn bij problemen met de galblaas en galweg. Vaak is het eerder verhoogd dan de andere leverenzymen (ASAT en ALAT). Bij een verhoogd gamma-GT kun je denken aan een galwegobstructie (cholestase). Meestal wordt de test tegelijk met andere leverenzymen zoals aspartaataminotransferase (ASAT) en alanineaminotransferase (ALAT) aangevraagd als onderdeel van onderzoek naar de leverfunctie. ASAT en ALAT worden als belangrijke onderzoeken beschouwd om leverschade aan te tonen. Door ook het gamma-GT te bepalen kan men makkelijker onderscheid maken tussen problemen met de galwegen en problemen met het leverweefsel.

Een verhoogd Y-GT past bij een galwegobstructie.

Niet van toepassing

Normaalwaarden

DE HIERONDER GENOEMDE REFERENTIEWAARDEN ZIJN SLECHTS EEN INDICATIE!

Mannen

OnderzoekWaardeEenheid
5 – 50U/L

Vrouwen

OnderzoekWaardeEenheid
5 – 35U/L

Kinderen

OnderzoekWaardeEenheid
Neonaten
< 1 jaar
1-4 jaar
4-13 jaar
13-17 jaar (jongens)
13-17 jaar (meisjes)
< 185
< 204
< 23
< 17
< 45
< 33
U/L
U/L
U/L
U/L
U/L
U/L

Zwangeren

OnderzoekWaardeEenheid
Zwangeren< 35U/L

Dieren

OnderzoekWaardeEenheid
Honden0 – 14U/L
Katten1 – 10U/L
Paarden5 – 30U/L
Konijnen0 – 7U/L

Referenties

Referentie

Rapporteer een fout

Geef een tip of compliment