Wat is cea?

CEA staat voor Carcino-Embryonaal-Antigeen, het is een glycoproteïne dat betrokken is bij de celadhesie en wordt geproduceerd gedurende de foetale ontwikkeling. De productie stopt al voor de geboorte en het eiwit is daarom niet aanwezig in het bloed van gezonde volwassenen. Het eiwit wordt gebruikt als tumormarker, bij verschillende vormen van kanker komt het eiwit weer tot expressie.

Doel

CEA wordt aangevraagd als de arts vermoedt dat de symptomen wijzen op een vorm van kanker.

Interpretatie

Bij verschillende soorten kanker kan CEA verhoogd zijn, zoals bij darmkanker maar ook bij borst-, long-, lever- en alvleesklierkanker. Er zijn ook goedaardige aandoeningen, zoals ontstekingen in de darm of lever, waarbij CEA verhoogd kan zijn. Bij rokers is de CEA-waarde ook vaak hoger dan bij niet-rokers. CEA is daarom niet betrouwbaar voor het stellen van een diagnose. CEA kan wel een indicator zijn voor de uitgebreidheid van kanker, het is vooral verhoogd als er sprake is van uitzaaiingen. Het bloedonderzoek zal altijd gedaan worden in combinatie met andere onderzoeken.
[fusion_testimonials design=”classic” backgroundcolor=”” textcolor=”” random=”” class=”” id=””][fusion_testimonial name=”Wist je dat…” avatar=”male” image=”” image_border_radius=”” company=”” link=”” target=”_self”]Het CEA ook bij rokers verhoogd kan zijn.[/fusion_testimonial][/fusion_testimonials]

Normaalwaarden