CRP

Wat is CRP?

C-reactive protein (CRP) is een acute fase eiwit. Het wordt gemaakt in de lever en wordt een paar uur na ontsteking verspreid in de bloedbaan. Verhoogde waarden worden onder andere gevonden na een hartaanval, tijdens infectie en na een chirurgische ingreep. Het niveau van CRP kan plotseling duizend maal verhogen in reactie op een ontsteking en is daarom met name nuttig om de ziekte-activiteit in de gaten te houden. Tevens kan de reactie op therapie gemeten worden door het herstel van de CRP-niveaus te controleren. Een andere methode om de mate van ontsteking te meten is de bezinking, deze bepaling duurt echter langer. De C in C-reactief protein staat voor het ‘C’-suiker op de bacterie Streptococcus pneumonieae, een bacterie de vaak heftige infecties kan geven.

Doel van de test

CRP wordt vaak bepaald om te controleren op aanwijzingen voor ontsteking. Bijvoorbeeld bij een infectie, artritis of bij een auto-immuunziekte. Het CRP is ook verhoogd na een chirurgische ingreep, hierdoor is het direct na een operatie minder geschikt om een ontsteking aan te tonen. Door het CRP meerdere malen achter elkaar te bepalen is het mogelijk om te controleren of de ingezetten therapie adequaat is.

 • Het aantonen of uitsluiten van een ontsteking of infectie.
 • Controleren of de therapie om de ontsteking te remmen werkt.

Interpretatie

CRP bindt aan fosfolipide van bacteriën en lichaamseigen cellen. Bij deze binding wordt het complement systeem geactiveerd. Dit systeem zorgt dat fagocyten naar het ontstoken weefsel komen en de kapotte lichaamscellen of bacteriën in zich opnemen en opruimen.

Ongeveer 6 tot 8 uur na het ontstaan van de ontsteking zal het CRP in het bloed meetbaar verhoogd zijn. Het wordt ook snel weer afgebroken, na 9 tot 12 uur is de helft van het CRP alweer uit het bloed verdwenen. Hierdoor is het goed te gebruiken om te controleren of men op de therapie reageert.

De CRP-waarden is vaak het hoogst (> 100 mg/L) bij bacteriële infecties, pancreatitis, appendicitis, trauma, kanker en reuma. Matig verhoogde CRP-waarden (< 100 mg/L) passen meer bij virale infecties, tuberculose en chronische ontstekingen.

Niet van toepassing

Normaalwaarden

DE HIERONDER GENOEMDE REFERENTIEWAARDEN ZIJN SLECHTS EEN INDICATIE!

Mannen

OnderzoekWaardeEenheid
CRP< 10mg/L

Vrouwen

OnderzoekWaardeEenheid
CRP< 10mg/L

Kinderen

OnderzoekWaardeEenheid
> 4 dagen oud
< 4 dagen oud
< 10
< 15
mg/L
mg/L

Zwangeren

OnderzoekWaardeEenheid
CRP< 10mg/L

Dieren

OnderzoekWaardeEenheid
Honden
Katten
Paarden
Konijnen

Referenties

 • Da Silva O, Ohlsson A, Kenyon C. Accuracy of leukocyte indices and C-reactive protein for diagnosis of neonatal sepsis: a critical review.
  Pediatr Infect Dis J. 1995 May;14(5):362-6. Review.
  PubMed PMID: 7638010
 • Tugirimana PL, De Clercq D, Holderbeke AL, Kint JA, De Cooman L, Deprez P, Delanghe JR. A functional turbidimetric method to determine C-reactive protein in horses.
  J Vet Diagn Invest. 2011 Mar;23(2):308-11.
  PubMed PMID: 21398452
 • Tillett WS, Francis T (Sep 1930). Serological reactions in pneumonia with a nonprotein somatic fraction of pneumococcus.
  The Journal of Experimental Medicine 52 (4): 561 71.
  PubMed PMID 19869788

Rapporteer een fout

Geef een tip of compliment