Wat is cd8?

CD8 is een glycoproteïne dat zich op het oppervlak van immuuncellen zoals cytotoxische T-cellen, maar kan ook tot expressie komen op natural-killercellen, corticale thymocyten en dendritische cellen. Het fungeert als een co-receptor voor de T-celreceptor (TCR) en bindt aan een major histocompatibility complex (MHC) molecuul, het MHC klasse I eiwit. CD8 cellen hebben een andere functie dan de CD4 cellen. Ze kunnen andere cellen doden, met name door virus geïnfecteerde cellen en kwaadaardige cellen. Ze kunnen dit doen door toxische stoffen op de celwand van de te dode cel los te laten.

Doel

CD8 wordt vaak bepaald om de ratio CD4/CD8 cellen te kunnen bereken. Dat is een maat voor het functioneren van het immuunsysteem.

Interpretatie

Hiv kan doorgaans CD8-cellen niet infecteren. Tijdens de hiv-infectie neemt het aantal CD8-cellen in eerste instantie toe, maar door jaren durende constante activering neemt het aantal later weer af. De CD4/CD8-ratio, het aantal CD4 cellen gedeeld door aantal CD8-cellen (normaal 1 - 1,5) is hierdoor tijdens de hiv-infectie verlaagd.
Niet van toepassing.
Niet van toepassing.
[fusion_testimonials design=”classic” backgroundcolor=”” textcolor=”” random=”” class=”” id=””][fusion_testimonial name=”Wist je dat…” avatar=”male” image=”” image_border_radius=”” company=”” link=”” target=”_self”]CD8 voornamelijk wordt bepaald om de verhouding met CD4 cellen te kunnen bepalen.[/fusion_testimonial][/fusion_testimonials]

Normaalwaarden