Wat zijn triglyceriden?

Triglyceriden zijn stoffen die vetzuren binden en bij elkaar houden. Een deel van deze gebonden vetten zit in het bloed en dient als energie voor de spieren, het andere deel zit vaak opgeslagen in vetweefsel.

Doel

Triglyceriden hebben verschillende functies in het lichaam waaronder:

  • Opslaan van energie
  • Isolatie en warmteverlies tegen gaan
  • Beschermende laag rond organen
  • Waterafstoting

Vetten

Triglyceriden zijn de vetvooraad in het lichaam en zijn meestal opgeslagen in vetweefsel. Het zijn bijvoorbeeld de belangrijkste bestanddelen van plantaardige olie (vaak onverzadigde vetten) en dierlijke vetten (vaak verzadigde vetten). Onverzadigde vetten hebben een lager smeltpunt en zijn daardoor vloeibaar bij kamertemperatuur. Verzadigde vetten hebben een hoger smeltpunt en zijn vaker vast van stof bij kamertemperatuur.

Wanneer?

Triglyceriden worden vaak gemeten samen met cholesterol, LDL en HDL. Dit pakket wordt ook wel het lipidenspectrum genoemd omdat het iets vertelt over de samenstelling van vetten (lipiden) in het lichaam. Het wordt onder andere bepaald om een inschatting op hart en vaatziekte te kunnen maken. Ook bij patiënten die al eens een beroerte of hartaanval hebben gehad wordt het regelmatig gecontroleerd. De beste methode om een gezond lipidespectrum in het lichaam op te bouwen is veel sporten.

Toepassing

De hoeveelheid triglyceriden in het bloed kan een voorspeller zijn voor hart en vaatziekten.

[fusion_testimonials design=”classic” backgroundcolor=”” textcolor=”” random=”” class=”” id=””][fusion_testimonial name=”Wist je dat…” avatar=”male” image=”” image_border_radius=”” company=”” link=”” target=”_self”]Na een maaltijd het bloed meer triglyceriden bevat door opname via de darm. Hierdoor is een meting vlak na een maaltijd onbetrouwbaar en is het belangrijk deze bepaling nuchter af te nemen.[/fusion_testimonial][/fusion_testimonials]

Interpretatie

Normaalwaarden

Onderzoek Waarde Eenheid
Triglyceriden (leeftijd > 16 jaar) 0,6-2,2 mmol/l

Onderzoek Waarde Eenheid
Triglyceriden (leeftijd > 16 jaar) 0,6-2,2 mmol/l

Onderzoek Waarde Eenheid

Onderzoek Waarde Eenheid
Triglyceriden (leeftijd > 16 jaar) 0,6-2,2 mmol/l

Onderzoek Waarde Eenheid
Honden
Katten
Paarden
Konijnen