Leukocyten

Wat zijn leukocyten?

Leukocyten worden ook wel witte bloedcellen genoemd. Het zijn cellen die met name betrokken zijn bij ons afweersysteem. Tijdens een infectie, forse inspanning of zwangerschap kan het aantal verhoogd zijn. Dit wordt een leukocytose genoemd. Er zijn verschillende soorten leucocyten voor de verschillende type infecties die moeten worden bestreden. Om in te schatten met wat voor soort infectie iemand te maken heeft, wordt daarom vaak ook een differentiatie aangevraagd (Leukocytendifferentiatie). Dan worden alle soorten leucocyten onder de microscoop bekeken en apart geteld.

Doel van de test

Leukocyten kunnen ook verhoogd zijn bij leukemie, een wildgroei van de witte bloedcellen. Er zijn meerdere soorten leukemie zoals acute lymfatische leukemie (ALL), chronisch lymfatische leukemie (CLL), acute myeloïde leukemie (AML) en chronische myeloïde leukemie (CML).

Een leukopenie betekent een verlaagd aantal leucocyten en kan voorkomen bij bepaald medicijngebruik zoals methotrexaat of bij chemotherapie. Patienten met te weinig witte bloedcellen lopen een extra risico op infecties. Ze moeten daarom beter in de gaten houden of zich ziek voelen of koorts hebben.

Interpretatie

Leukocyten worden vaak aangevraagd in een algemeen bloedbeeld. Bij patiënten met klachten als vermoeidheid, koorts of andere algemene klachten wordt er vaak een bloedbeeld geprikt om aanknopingspunten voor ziekte te vinden. Bij patiënten met een infectie of patiënten met chemotherapie wordt ook vaak het leukocyten getal gemeten. Het aantal leukocyten kan behalve in het bloed ook in sputum, urine en hersenvocht worden bepaald. Het wordt gebruikt om te beoordelen of patiënten tekenen van infectie vertonen en met de differentiatie kan er ook meer specifiek naar het type infectie worden gekeken.

Een verhoogd aantal leukocyten kan een aanwijzing voor een infectie zijn.

Niet van toepassing

Normaalwaarden

DE HIERONDER GENOEMDE REFERENTIEWAARDEN ZIJN SLECHTS EEN INDICATIE!

Mannen

OnderzoekWaardeEenheid
4,5 – 11x10^9/L

Vrouwen

OnderzoekWaardeEenheid
4,5 – 11x10^9/L

Kinderen

OnderzoekWaardeEenheid
4,5 – 11x10^9/L

Zwangeren

OnderzoekWaardeEenheid
4,5 – 11x10^9/L

Dieren

OnderzoekWaardeEenheid
Honden6 – 17x10^9/L
Katten5,5 – 19,5x10^9/L
Paarden6 – 12x10^9/L
Konijnen5 – 12x10^9/L

Referenties

Referentie

Rapporteer een fout

Geef een tip of compliment