CA 15-3

Wat is CA 15-3?

CA 15.3 is een glycoproteine die bij de groep mucinen hoort, het eiwit wordt daarom ook wel mucine 1 of MUC1 genoemd. Mucinen zijn stofjes die veelal worden geproduceerd in epitheliale weefsels, ze staan vooral bekend om het vermogen om slijm te vormen, ze zijn een belangrijke component van deze gel-achtige vorm van afscheiding. MUC1 wordt geproduceerd door cellen van het melkklierweefsel van de borst, maar kan ook worden geproduceerd door borstkankercellen. CA 15-3 komt in kleine hoeveelheden voor in het bloed, maar wanneer het door kankercellen wordt gevormd, komen er grotere hoeveelheden CA 15-3 in het bloed.

Doel van de test

CA 15-3 wordt gebruikt als biomarker voor de detectie en follow-up van borstkanker (mammacarcinoom).

Interpretatie

CA 15-3 is een glycoproteine wat aanwezig is in klierweefsel. Het is verhoogd bij patienten met borstkanker, maar kan ook verhoogd zijn bij patienten met andere soorten kanker (adenocarcinoom) zoals in het ovarium, de maag, lever, pancreas, colon en long. Soms worden CA-15.3 verhogingen ook gezien bij patienten met andere aandoeningen zoals bij vitamine B tekort, nierfalen, levercirrose, hepatitis, pancreatitis en zwangerschap.

Een verhoogd CA-15.3 kan een aanwijzing voor borstkanker zijn, echter de specificiteit is laag. Dit betekend dat het ook verhoogd kan zijn in andere situaties zoals bij andere maligniteiten, vitamine B tekort, nierfalen, levercirrose, hepatitis, pancreatitis en zwangerschap.

Niet van toepassing

Normaalwaarden

DE HIERONDER GENOEMDE REFERENTIEWAARDEN ZIJN SLECHTS EEN INDICATIE!

Mannen

OnderzoekWaardeEenheid
< 30U/ml

Vrouwen

OnderzoekWaardeEenheid
< 30U/ml

Kinderen

OnderzoekWaardeEenheid
< 30U/ml

Zwangeren

OnderzoekWaardeEenheid
< 30U/ml

Dieren

OnderzoekWaardeEenheid
Honden
Katten
Paarden
Konijnen

Referenties

Referentie

Rapporteer een fout

Geef een tip of compliment