Calcium

Wat is calcium?

Calcium is een metaal dat in ons lichaam verschillende functies heeft. Het is betrokken bij de opbouw van bot, speelt een rol bij het samentrekken van spieren en bij stolling van ons bloed. Het grootste deel van het calcium in ons lichaam bevindt zich in de botten en komt binnen via de voeding. Bij een normaal gevarieerd dieet krijgt men voldoende binnen, zuivelproducten zoals melk bevatten veel calcium. Het calciumniveau in ons lichaam wordt gereguleerd door parathormoon (PTH), calcitonine en vitamine D.

Doel van de test

Bij patiënten met nierziekten, schildklierafwijkingen, kanker of ondervoeding wordt het calciumgehalte gecontroleerd. Daarnaast wordt bij het testen op osteoporose, het broos worden van de botten, ook vaak het calcium bepaald.Bij patiënten met nierziekten, schildklierafwijkingen, kanker of ondervoeding wordt het calciumgehalte gecontroleerd. Daarnaast wordt bij het testen op osteoporose, het broos worden van de botten, ook vaak het calcium bepaald.

Interpretatie

Bij sommige patientengroepen zoals mensen met kanker, nierziekte of schildklierafwijkingen wordt het calcium vaak routinematig gecontroleerd. Een arts kan ook bij klachten zoals krampen of tintelingen een bloedtest laten doen. Bij het testen op osteoporose wordt het vaak tegelijk met vitamine D en Parathormoon (PTH) aangevraagd.

Bij klachten als vermoeidheid, misselijkheid, krachtverlies, tintelingen en dorst kan een verhoogd calcium een rol spelen.

Bij een te laag calcium kunnen klachten als buikkramp, spierkrampen en tintelingen optreden.

Normaalwaarden

DE HIERONDER GENOEMDE REFERENTIEWAARDEN ZIJN SLECHTS EEN INDICATIE!

Mannen

OnderzoekWaardeEenheid
2,10 – 2,55mmol/l

Vrouwen

OnderzoekWaardeEenheid
2,10 – 2,55mmol/l

Kinderen

OnderzoekWaardeEenheid
< 20 jaar2,14 – 2,64mmol/l

Zwangeren

OnderzoekWaardeEenheid
2,10 – 2,55mmol/l

Dieren

OnderzoekWaardeEenheid
Honden2 – 3mmol/l
Katten2.1 – 2.9mmol/l
Paarden2.9 – 3.3mmol/l
Konijnen2.17 – 4.59mmol/l

Referenties

Vetstream.com

Rapporteer een fout

Geef een tip of compliment