Wat is bezinking | bse?

BSE staat voor bezinkingssnelheid erytrocyten. De bezinking is een indirecte meting van de ernst van ontsteking in het lichaam. Het meet eigenlijk het uitzakken van rode bloedcellen in een smal rechtopstaand buisje. Het resultaat is de hoeveelheid millimeter helder plasma dat na één uur bovenop in de buis drijft.

Doel

Om te testen of er tekenen zijn van infectie, ontsteking of orgaanschade. Ook kan hiermee het beloop van een ziekte zoals arteriitis temporalis of reumatoïde artritis in de gaten worden gehouden.

Interpretatie

Acutefase-eiwitten kunnen verhoogd zijn bij infecties, auto-immuunziekte en kanker. Normaal zakken rode bloedcellen langzaam uit, maar acutefase-eiwitten en verhoogde concentraties van antistoffen in het bloed zorgen dat de rode bloedcellen sneller naar beneden zakken. Dit zorgt voor een hogere bezinkingssnelheid.
De bezinking is een indirecte meting van de ernst van ontsteking in het lichaam. Het kan verhoogd zijn bij infecties, auto-immuunziekte en kanker.
Niet van toepassing
[fusion_testimonials design=”classic”][fusion_testimonial name=”Wist je dat…” avatar=”male” image=”” image_border_radius=”” company=”” link=”” target=”_self”]De test werd in 1897 uitgevonden door de Poolse patholoog Edmund Biernacki. In sommige delen van de wereld wordt de test aangeduid als Biernacki ’s Reactie.[/fusion_testimonial][/fusion_testimonials]

Normaalwaarden

Onderzoek Waarde Eenheid
Mannen < 50 < 15 mm/uur
Mannen > 50 < 20 mm/uur
Onderzoek Waarde Eenheid
Vrouwen < 50 < 20 mm/uur
Vrouwen > 50 < 30 mm/uur
Onderzoek Waarde Eenheid
Neonaten 0-2 mm/uur
< 10 jaar 3-13 mm/uur
Onderzoek Waarde Eenheid
Zwangeren < 30 mm/uur
Onderzoek Waarde Eenheid
Honden
Katten
Paarden
Konijnen
  • Farmacotherapeutischkompas