CA 19-9

Wat is CA 19-9?

CA 19-9 is een glycolipide die bij de groep mucinen hoort. Mucinen zijn stofjes die veelal worden geproduceerd in epitheliale weefsels, ze staan vooral bekend om het vermogen om slijm te vormen, ze zijn een belangrijke component van deze gel-achtige vorm van afscheiding. CA-19.9 wordt onder normale omstandigheden geproduceerd door epitheel van de pancreas, galweg, maag, darm, endometrium en speekselklieren.

Doel van de test

CA-19.9 wordt gebruikt als biomarker voor de detectie en follow-up van pancreas-adenocarcinoom (alvleesklier) en hepatobiliaire kanker (lever en galwegen).

Interpretatie

CA-19.9 wordt onder normale omstadigheden geproduceerd door epitheel van de pancreas, galweg, maag, darm, endometrium en speekselklieren en komt in lage concentraties voor in het bloed. Een verhoging kan een aanwijzing zijn voor pancreas-adenocarcinoom, hepatobiliaire kanker, maar ook soms voor tumoren van maag, rectum, ovarium, borst, long en baarmoeder. Het is niet specifiek voor kanker, er kunnen ook andere oorzaken voor een verhoogd CA-19.9 zijn zoals ontsteking van de pancreas, galwegen of schildklier.

Een verhoogd CA-19.9 kan een aanwijzing voor alvleesklier of leverkanker zijn, echter de sensitiviteit en specificiteit zijn laag. Dit betekent dat het niet altijd verhoogd hoeft te zijn in geval van kanker en ook wel verhoogd kan zijn in andere situaties zoals bij pancreatitis en galblaasontsteking.

Niet van toepassing

Normaalwaarden

DE HIERONDER GENOEMDE REFERENTIEWAARDEN ZIJN SLECHTS EEN INDICATIE!

Mannen

OnderzoekWaardeEenheid
< 37U/ml

Vrouwen

OnderzoekWaardeEenheid
< 37U/ml

Kinderen

OnderzoekWaardeEenheid
< 37U/ml

Zwangeren

OnderzoekWaardeEenheid
< 37U/ml

Dieren

OnderzoekWaardeEenheid
Honden
Katten
Paarden
Konijnen

Referenties

Referentie

Rapporteer een fout

Geef een tip of compliment