Testosteron

Wat is testosteron?

Testosteron is het belangrijkste mannelijke geslachtshormonen. Het bepaalt ons geslacht tijdens de ontwikkeling in de baarmoeder. Tevens is het een anabool hormoon, het bepaalt de gespierdheid en andere mannelijke kenmerken. Vrouwen hebben ook testosteron maar in hele kleine hoeveelheden. De normale waarden van testosteron zijn sterk afhankelijk van de leeftijd en kunnen gemeten worden in het bloed.

Doel van de test

De test wordt gebruikt om de ontwikkeling van het geslacht in kinderen te vervolgen. Het kan ook gebruikt worden als tumormarker of als indicator voor leverziekten.

Interpretatie

Vrouwen hebben ook testosteron in het lichaam echter niet zo hoog als de mannen. De testosteronspiegel van een postmenopauzale (na de overgang) vrouw is ongeveer de helft van niveau voor de menopauze. Een zwangere vrouw heeft ongeveer 3 tot 4 keer zoveel testosteron in het bloed in vergelijking met een gezonde niet-zwangere vrouw.

Bij vrouwen kan een laag niveau van testosteron veroorzaakt worden door een traag werkende hypofyse , bij de ziekte van Addison en bij het verlies van functie van de eierstokken. Dit kan ontstaan door ziekte, door een operatie of door sommige geneesmiddelen (zoals corticosteroïden of oestrogenen).

Bij vrouwen kan een hoog niveau van testosteron veroorzaakt worden door kanker van de eierstokken of bijnieren, daarnaast ontstaat het bij het polycysteus ovarium syndroom (PCOS).

Bij mannen kan een hoog niveau van testosteron veroorzaakt worden door kanker van de testikels en/of de bijnieren. Kinderen (jongens) komen sneller in de pubertijd als er een verhoging van het testosteron gehalte is. Bij kinderen waarbij een te vroege ontwikkeling van secundaire geslachtskenmerken plaats vindt (zoals baardgroei en schaamhaar)  is het raadzaam om het testosterongehalte in het bloed te meten.

Een lage testosteronspiegel kan veroorzaakt worden door bepaalde erfelijke ziekten (zoals syndroom van Klinefelter en syndroom van Down), daarnaast kan het optreden bij leverziekte (cirrose) of bij behandelingen van prostaatkanker. Chronisch alcoholgebruik geeft vaak leverproblemen en kan derhalve een laag testosterongehalte veroorzaken.

Normaalwaarden

DE HIERONDER GENOEMDE REFERENTIEWAARDEN ZIJN SLECHTS EEN INDICATIE!

Mannen

OnderzoekWaardeEenheid
Mannen12 – 35nmol/l

Vrouwen

OnderzoekWaardeEenheid
Vrouwen0,5 – 3,0nmol/l

Kinderen

OnderzoekWaardeEenheid
Jongens, 0 – 6 mnd
Jongens, 7 mnd – start pubertijd
Jongens, vroege – late pubertijd
Meisjes, 0-6 mnd
Meisjes, 7 mnd – start pubertijd
Meisjes, vroege – late pubertijd
< 0,2 – 6,5
< 0,2 – 0,6
0,6 – 35
< 0,2
< 0,5
< 0,5 – 3,0
nmol/l
nmol/l
nmol/l
nmol/l
nmol/l
nmol/l

Zwangeren

OnderzoekWaardeEenheid

Dieren

OnderzoekWaardeEenheid
Honden
Katten
Paarden
Konijnen

Referenties

Referentie

Rapporteer een fout

Geef een tip of compliment