ADH

Wat is antidiuretisch hormoon?

Antidiuretisch hormoon wordt ook wel vasopressine genoemd en is een hormoon dat gemaakt wordt in de hypothalamus, een kleine klier in de hersenen. De belangrijkste functie is de nieren te stimuleren om water te resorberen, hierdoor wordt er minder urine geproduceerd en kan de bloeddruk en zoutconcentratie in het bloed worden gereguleerd.

Doel van de test

Het antidiuretisch hormoon speelt een belangrijke rol in de vochthuishouding van ons lichaam. Door het lichaam wordt continu water opgenomen, bijvoorbeeld uit voedsel en alles wat we drinken. Er wordt zelfs water geproduceerd door de biochemische reacties in onze cellen bijvoorbeeld bij het verbranden van vet. Maar we verliezen ook water, in urine, zweet, ontlasting en in onze adem via waterdamp. ADH is een hormoon dat helpt om de optimale hoeveelheid water in het lichaam te behouden.

Interpretatie

Bij diabetes insipidus zijn de nieren niet goed in staat om vocht vast te houden. Dit wordt veroorzaakt door een tekort aan ADH. Mogelijke oorzaken zijn beschadiging van de hypothalamus of hypofyse als gevolg van een operatie, hersenletsel (in het bijzonder een schedelbasisfractuur), een tumor of sarcoïdose. Alcohol zorgt er juist voor dat je meer moet plassen dan normaal, dit komt doordat alcohol de ADH productie remt.

Bij een verhoogde ADH productie wordt water vastgehouden. Dit komt voor na een grote operatie of een ongeval. Het vasthouden van water kan ook worden veroorzaakt door de productie van ADH in sommige tumoren.

Alcohol vermindert de ADH productie waardoor een tijdelijk verhoogde urineproductie ontstaat. Dit fenomeen ontstaat ook bij diabetes insipidus, wanneer de hypofyse onvoldoende ADH aanmaakt of wanneer de nieren niet meer adequaat reageren op het ADH.

Normaalwaarden

DE HIERONDER GENOEMDE REFERENTIEWAARDEN ZIJN SLECHTS EEN INDICATIE!

Mannen

OnderzoekWaardeEenheid
ADH2 – 7ng/L

Vrouwen

OnderzoekWaardeEenheid
ADH2 – 7ng/L

Kinderen

OnderzoekWaardeEenheid
ADH5 – 11ng/L

Zwangeren

OnderzoekWaardeEenheid

Dieren

OnderzoekWaardeEenheid
Honden
Katten
Paarden
Konijnen

Referenties

Referentie

Rapporteer een fout

Geef een tip of compliment