Wat is adh?

Antidiuretisch hormoon wordt ook wel vasopressine genoemd en is een hormoon dat gemaakt wordt in de hypothalamus, een kleine klier in de hersenen. De belangrijkste functie is de nieren te stimuleren om water te resorberen, hierdoor wordt er minder urine geproduceerd en kan de bloeddruk en zoutconcentratie in het bloed worden gereguleerd.

Doel

Door het lichaam wordt continu water opgenomen uit voedsel en drank. Er wordt zelfs water geproduceerd door de biochemische reacties in onze cellen. Maar we verliezen ook water, bijvoorbeeld in urine, zweet, ontlasting en in onze adem via waterdamp. ADH is een hormoon dat helpt om de optimale hoeveelheid water in het lichaam te behouden.

Interpretatie

Bij diabetes insipidus zijn de nieren niet goed in staat om vocht vast te houden. Dit wordt veroorzaakt door een tekort aan ADH. Mogelijke oorzaken zijn beschadiging van de hypothalamus of hypofyse als gevolg van een operatie, hersenletsel (in het bijzonder een schedelbasisfractuur), een tumor of sarcoïdose.

Bij een verhoogde ADH productie wordt water vastgehouden. Dit komt voor na een grote operatie of een ongeval. Het vasthouden van water kan ook worden veroorzaakt door de productie van ADH in sommige tumoren.

Alcohol vermindert de ADH productie waardoor een tijdelijk verhoogde urineproductie ontstaat. Dit fenomeen ontstaat ook bij diabetes insipidus, wanneer de hypofyse onvoldoende ADH aanmaakt of wanneer de nieren niet meer adequaat reageren op het ADH.

[fusion_testimonials design=”classic” backgroundcolor=”” textcolor=”” random=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=””][fusion_testimonial name=”Wist je dat…” avatar=”male” image=”” image_border_radius=”” company=”” link=”” target=”_self”]

Alcohol zorgt dat je meer moet plassen dan normaal, dit komt doordat alcohol de ADH productie remt.

[/fusion_testimonial][/fusion_testimonials]

Normaalwaarden

Onderzoek Waarde Eenheid
ADH 2-7 ng/L
Onderzoek Waarde Eenheid
ADH 2-7 ng/L
Onderzoek Waarde Eenheid
ADH 5-11 ng/L
Onderzoek Waarde Eenheid
Onderzoek Waarde Eenheid

Referentiewaarden

  • Farmacotherapeutischkompas
  • Robertson et al, 2001; Antidiuretic hormone. Normal and disordered function.
  • Ferrara et al, 2002; Plasma antidiuretic hormone levels in children with spina bifida.