Alkalische fosfatase

Wat is alkalische fosfatase?

Alkalische fosfatase is een enzym dat fosfaatmoleculen van andere stoffen kan verwijderen. Het verwijderen van een fosfaatgroep wordt ook wel defosforylering genoemd en dit proces levert over het algemeen energie op. Zoals de naam misschien al doet vermoeden werken alkalische fosfatasen het best in een basische omgeving. Het enzym wordt gemaakt in leverparenchym, galwegepitheel, osteoblasten, darmepitheel, placenta en nierweefsel. In het laboratorium wordt het enzym vaak gebruikt in de moleculaire biologie om een fosfaat groep te verwijderen en hiermee zelf-ligatie van een DNA streng te voorkomen.

Doel van de test

Alkalisch fosfatase wordt bepaald bij een verdenking op problemen met de lever of galwegen. Het wordt vaak samen met ASAT, ALAT en Y-GT bepaald. De belangrijkste oorzaken voor een verhogingen van alkalische fosfatase in het serum zijn aandoeningen van de lever, de galwegen of het skelet.

Interpretatie

Bij verdenking op aandoeningen van de lever, galwegen en botten kan het zinvol zijn alkalisch fosfatase te bepalen. Alkalische fosfatase wordt in de zuivelindustrie gebruikt als indicator voor succesvolle pasteurisatie. Als de temperatuur van de melk hoog genoeg is geweest, dan is het enzym onwerkzaam geworden.

Stijging kan voorkomen bij leverafwijkingen zoals hepatitis, cirrhose, of een ruimte innemend proces. Een andere belangrijke reden van verhoging is een obstructie van de galwegen, dan kan het gal niet goed kan afvloeien uit de galblaas. Vette maaltijden, zwangerschap of nierfalen kunnen ook een rol spelen bij een verhoogd alkalisch fosfatase geven.

Verlaagd alkalisch fosfatase komt voor bij vrouwen in de overgang die oestrogeen gebruiken voor osteoporose. Maar ook bij mensen met ondervoeding, magnesiumtekort, bloedarmoede of hypothyreoïdie en kinderen na een ernstige periode van diarree.

Normaalwaarden

DE HIERONDER GENOEMDE REFERENTIEWAARDEN ZIJN SLECHTS EEN INDICATIE!

Mannen

OnderzoekWaardeEenheid
Alkalisch fosfatase< 125U/l

Vrouwen

OnderzoekWaardeEenheid
Alkalisch fosfatase< 125U/l

Kinderen

OnderzoekWaardeEenheid
Neonaten
< 1 jaar
1-4 jaar
4-13 jaar
13-17 jaar (jongens)
13-17 jaar (meisjes)
< 350
< 510
< 410
< 425
< 455
< 255
U/L
U/L
U/L
U/L
U/L
U/L

Zwangeren

OnderzoekWaardeEenheid
Alkalisch fosfatase< 200U/l

Dieren

OnderzoekWaardeEenheid
Honden
Katten
Paarden
Konijnen

Referenties

Referentie

Rapporteer een fout

Geef een tip of compliment