Wat is HDL-cholesterol?

HDL staat voor high density lipoproteïne, een stof die het transport van vet door het bloed mogelijk maakt. Vetten kunnen niet los in het bloed stromen maar moeten wel naar de verschillende weefsels en organen worden vervoerd. Hiervoor bestaan er lipoproteine, lipo betekent vet en proteine eiwit. Een lipoproteine is dus een combinatie van vetten en eiwit.

Doel

Lipoproteïnes

Er bestaan verschillende lipoproteine die allemaal bijdrage aan het transport van vetten door ons lichaam:

  • chylomicron
  • VLDL
  • IDL
  • LDL
  • HDL

Meestal worden alle lipoproteïne tegelijk bepaald om het risico op hart en vaatziekten te kunnen inschatten. Het is heel belangrijk dat dit nuchter wordt afgenomen omdat anders vetten uit de voeding worden meegerekend.

Toepassing

Het HDL-lipoproteïne wordt gevormd in de lever en in mindere mate de darm en kan cholesterol opnemen uit weefsels. Het staat ook wel bekend als het ‘goede’ cholesterol omdat dit lipoproteïne het cholesterol juist uit weefsels weghaalt en terug brengt naar de lever. Een hoog HDL vermindert het risico op hart en vaatziekten. Sporten en beweging kunnen het HDL in het bloed verhogen. Het is een goede voorspeller voor hart en vaatziekten. Er zijn veel medicijnen op de markt om het cholesterolgehalte in het bloed te verlagen.

[fusion_testimonials design=”classic” backgroundcolor=”” textcolor=”” random=”” class=”” id=””][fusion_testimonial name=”Wist je dat…” avatar=”male” image=”” image_border_radius=”” company=”” link=”” target=”_self”][/fusion_testimonial][/fusion_testimonials]

Interpretatie

Normaalwaarden

Onderzoek Waarde Eenheid
HDL 0,9 – 1,7 mmol/l

Onderzoek Waarde Eenheid
HDL 0,9 – 1,7 mmol/l

Onderzoek Waarde Eenheid
HDL 0,9 – 1,7 mmol/l

Onderzoek Waarde Eenheid
HDL 0,9 – 1,7 mmol/l

Onderzoek Waarde Eenheid
Honden
Katten
Paarden
Konijnen