HDL

Wat is HDL?

HDL staat voor high density lipoproteïne, een stof die het transport van vet door het bloed mogelijk maakt. Vetten kunnen niet los in het bloed stromen maar moeten wel naar de verschillende weefsels en organen worden vervoerd. Hiervoor bestaan er lipoproteine, lipo betekent vet en proteine eiwit. Een lipoproteine is dus een combinatie van vetten en eiwit.

Doel van de test

De samenstelling van de verschillende lipoproteïne bepaalt kan gebruikt worden om het risico op hart en vaatziekten te kunnen inschatten. Er bestaan verschillende lipoproteine die allemaal bijdrage aan het transport van vetten door ons lichaam:

  • Chylomicron
  • VLDL (very low density lipoprotein)
  • IDL (Intermediate density lipoprotein)
  • LDL (low density lipoprotein)
  • HDL (high density lipoprotein)

Meestal worden alle lipoproteïne tegelijk bepaald om het risico op hart en vaatziekten te kunnen inschatten. Het is heel belangrijk dat dit nuchter wordt afgenomen omdat anders vetten uit de voeding worden meegerekend.

Interpretatie

Het HDL-lipoproteïne wordt gevormd in de lever en in mindere mate de darm en kan cholesterol opnemen uit weefsels. Het staat ook wel bekend als het goede cholesterol omdat dit lipoproteïne het cholesterol juist uit weefsels weghaalt en terug brengt naar de lever. Een hoog HDL vermindert het risico op hart en vaatziekten. Sporten en beweging kunnen het HDL in het bloed verhogen. Het is een goede voorspeller voor hart en vaatziekten. Er zijn veel medicijnen op de markt om het cholesterolgehalte in het bloed te verlagen. Het is gebruikelijk om te kijken naar de verhouding tussen totaal cholesterol en HDL-cholesterol. Deze verhouding moet kleiner zijn dan 5, maar kleiner dan 3,5 is het best. 

HDL-cholesterol is “goed” cholesterol en daarom is een hoge HDL-waarde beter dan een lage waarde. 

Een HDL lager dan 1,04 mmol/L wordt beschouwd als een hoger risico op hart- en vaatziekten. Waarden tussen 1,04 en 1,55 mmol/L betekenen in het algemeen een matig risico en waarden boven 1,55 wijzen op een laag risico op hart- en vaatziekten. Het is gebruikelijk om te kijken naar de verhouding tussen totaal cholesterol en HDL-cholesterol.

Normaalwaarden

DE HIERONDER GENOEMDE REFERENTIEWAARDEN ZIJN SLECHTS EEN INDICATIE!

Mannen

OnderzoekWaardeEenheid
Hoog risico
Matig risico
Laag risico
< 1,04
1,04 – 1,55
> 1,55
mmol/l
mmol/l
mmol/l

Vrouwen

OnderzoekWaardeEenheid
Hoog risico
Matig risico
Laag risico
< 1,04
1,04 – 1,55
> 1,55
mmol/l
mmol/l
mmol/l

Kinderen

OnderzoekWaardeEenheid

Zwangeren

OnderzoekWaardeEenheid
In de zwangerschap is het HDL-cholesterol vaak afwijkend (hoger of lager) ten opzichte van de normale situatie. Daarom is het beter om de test minimaal 6 weken na de zwangerschap uit te voeren.

Dieren

OnderzoekWaardeEenheid
Honden
Katten
Paarden
Konijnen

Referenties

Referentie

Rapporteer een fout

Geef een tip of compliment