MCV

Wat is MCV?

MCV staat voor mean corpuscular volume. Het meet de gemiddelde grootte van rode bloedcellen.

Doel van de test

MCV is de afkorting voor de Engelse term ‘mean corpuscular volume’. De MCV bloed test bepaalt de gemiddelde grootte van de rode bloedcellen. De grootte van rode bloedcellen (erytrocyten) kan bijvoorbeeld informatie geven over de oorzaak van bloedarmoede. Bij tekenen van bloedarmoede zal je arts meestal een algemeen bloedonderzoek doen. Hiermee weet hij in welke richting hij moet zoeken om je klachten te verklaren. Niet alleen de verschillende type bloedcellen (bloedbeeld), maar ook de nier-, de lever- en de schildklierfunctie worden dan vaak getest. 

Interpretatie

De MCV waarde maakt deel uit van het complete bloedonderzoek (bloedbeeld) dat wordt gebruikt als een algemene test voor het opsporen van verschillende aandoeningen. Elke type bloedcel (rode bloedcel, witte bloedcel en bloedplaatje) heeft een eigen rol en functie. Afwijkingen (in aantal, vorm of grootte) zijn een indicatie voor een groot aantal ziekten. Eigenlijk is het complete bloedonderzoek een samengestelde test waarbij verschillende onderdelen van het bloed worden onderzocht en gemeten, waaronder de MCV waarde. 1 femtoliter komt overeen met één miljoenste van een kubieke meter

Bij macrocytose is het MCV groter dan 100. Een te hoge waarde kan duiden op bloedarmoede ten gevolge van tekort aan vitamine B12 en/of foliumzuur. Andere oorzaken voor een te hoge waarde zijn:

  • verhoogde bloedaanmaak door bloedverlies, 
  • leverziekte, 
  • overmatig alcoholgebruik, 
  • een te trage schildklierwerking (hypothyreoïdie), 
  • beenmergaandoeningen, 
  • gebruik van bepaalde geneesmiddelen. 

Een te lage bloedwaarde kan duiden op bloedarmoede ten gevolge van ijzergebrek. Ook bij patiënten met thalassemie (afwijking van het hemoglobine eiwit in de rode bloedcellen) is de MCV te laag.

Normaalwaarden

DE HIERONDER GENOEMDE REFERENTIEWAARDEN ZIJN SLECHTS EEN INDICATIE!

Mannen

OnderzoekWaardeEenheid
50 – 80femtoliter

Vrouwen

OnderzoekWaardeEenheid
50 – 80femtoliter

Kinderen

OnderzoekWaardeEenheid
50 – 80femtoliter

Zwangeren

OnderzoekWaardeEenheid
50 – 80femtoliter

Dieren

OnderzoekWaardeEenheid
Honden
Katten
Paarden
Konijnen

Referenties

Referentie

Rapporteer een fout

Geef een tip of compliment