Wat is urinezuur?

Urinezuur is een stof die wordt gevormd uit de natuurlijke afbraak van lichaamscellen en uit de afbraak van voedsel. Het gaat dan om de afbraak van purines, voedingsmiddelen die veel purines bevatten zijn bijvoorbeeld: lever, ansjovis, makreel, gedroogde bonen, bier en wijn. Purines ontstaan ook door de natuurlijke afbraak van lichaamscellen.

Doel

Het meeste urinezuur is opgelost in het bloed, het wordt gefilterd door de nieren, en verlaat het lichaam via de urine. Soms, als het lichaam te veel urinezuur produceert of het niet goed kan wegfilteren ontstaat een te hoog urinezuur, ook wel hyperurikemie genoemd.

Jicht

Hoge niveaus van in het bloed kunnen leiden tot kristallen die neerslaan in gewrichten. Dit veroorzaakt een pijnlijke aandoening die jicht genoemd wordt. Als jicht onbehandeld blijft, kunnen de urinezuurkristallen zich ophopen en harde klonterige afzettingen vormen die tophi worden genoemd.

Toepassing

Interpretatie

Als er te veel urinezuur wordt geproduceerd, of als het urinezuur onvoldoende wordt uitgescheiden, kan het zich ophopen in het lichaam en ontstaat hyperurikemie. Andere oorzaken van hyperurikemie zijn onder andere verhoogde celdood vanwege kanker of kanker behandelingen. Het verhoogde urinezuur kan kristalliseren in gewrichten en andere weefsels, dit geeft lokaal een ontsteking. Deze ontstekingen treden vaak op in de tenen en andere kleine gewrichten, dit wordt jicht genoemd. Jicht wordt veroorzaakt door de opeenhoping van natriumuraat kristallen in de gewrichten. Hoge niveaus van urinezuur kunnen ook leiden tot nierstenen of nierfalen.

Niet van toepassing.

Normaalwaarden

Onderzoek Waarde Eenheid
Mannen 0,20 – 0,42 mmol/L
Onderzoek Waarde Eenheid
Vrouwen 0,12 – 0,34 mmol/L
Onderzoek Waarde Eenheid
Neonaten 0,06 – 0,27 mmol/L
< 1 jaar 0,07 – 0,33 mmol/L
1-9 jaar 0,11 – 0,33 mmol/L
4-18 jaar 0,12 – 0,45 mmol/L
Onderzoek Waarde Eenheid
Zwangeren 0,12 – 0,34 mmol/L
Onderzoek Waarde Eenheid
Honden
Katten
Paarden
Konijnen