Wat is T4?

T4 is een hormoon dat ook wel thyroxine wordt genoemd. Het wordt geproduceerd door de schildklier en helpt de stofwisseling en groei. Het T4 wordt vaak getest als onderdeel van de schildklierfunctie.

Er worden vaak twee soorten bloedonderzoek gedaan: Totaal T4 en vrij T4.

Doel

Totaal T4

Hierbij wordt de totale hoeveelheid thyroxine in het bloed gemeten, inclusief het gedeelte dat gebonden is aan transporteiwitten. De eiwitten die helpen om thyroxine door het bloed te vervoeren zijn:

  • Thyroxine bindend globuline
  • Albumine
  • Transthyretine

Vrij T4

Dit is het gedeelte van thyroxine in het bloed dat niet gebonden is aan een ander eiwit. Dit is het deel van het hormoon dat effectief is en verschillende cellen in het lichaam kan beïnvloeden.

Waarom?

Artsen kunnen met de T4 bepaling de schildklier onderzoeken. Het wordt aangevraagd bij symptomen die kunnen wijzen op een schildklier aandoening. Bij een overactieve schildklier (hyperthyreoïdie) zijn de klachten bijvoorbeeld vaak gewichtsverlies, een snelle hartslag en een gejaagd gevoel.

Een traag werkende schildklier wordt een hypothyreoïdie genoemd, klachten die hierbij passen zijn gewichtstoename en vermoeidheid.

Hoe?

Door het bloedprikken uit een ader in de arm. Het bloedmonster wordt verwerkt door een machine. De resultaten zijn gewoonlijk beschikbaar na enkele uren of de volgende dag.

In het algemeen duidt een verhoging van T4 op een hyperthyreoïdie en een verlaging op een hypothyreoïdie. Echter, om het specifieke type schildklier probleem te diagnosticeren worden er vaak aanvullende bepalingen gedaan zoals het schildklier-stimulerend hormoon (TSH) en T3 (triiodothyronine) te meten. Daarnaast kan het zinvol zijn om antistoffen tegen de schildklier aan te tonen.

Toepassing

[fusion_testimonials design=”classic” backgroundcolor=”” textcolor=”” random=”” class=”” id=””][fusion_testimonial name=”Wist je dat…” avatar=”male” image=”” image_border_radius=”” company=”” link=”” target=”_self”][/fusion_testimonial][/fusion_testimonials]

Interpretatie

Normaalwaarden

Onderzoek Waarde Eenheid
Volwassenen totaal 64-154 nmol/l
Volwassenen vrij 9-24 pmol/l
Onderzoek Waarde Eenheid
Volwassenen totaal 64-154 nmol/l
Volwassenen vrij 9-24 pmol/l
Onderzoek Waarde Eenheid
Neonaten totaal 127-282 nmol/l
Neonaten vrij 28-68 pmol/l
Onderzoek Waarde Eenheid
Volwassenen totaal 64-154 nmol/l
Volwassenen vrij 9-24 pmol/l
Onderzoek Waarde Eenheid
Honden
Katten
Paarden
Konijnen