Bloedgroepen

Wat zijn bloedgroepen?

Bloedgroepen worden ingedeeld volgens het ABO-systeem en het rhesus-type. De vier groepen zijn A, B, AB en O en elke bloedgroep is ofwel rhesus-positief of rhesus-negatief. Elke letter verwijst naar een suiker op het oppervlak van rode bloedcellen. Het oppervlak van rode bloedcellen in bloedgroep A bevat bijvoorbeeld suikers die bekend staan als A-antigenen. Elke bloedgroep wordt ook gekenmerkt door de rhesus factor. Bloed is ofwel Rh positief (Rh +) of Rh negatief (Rh -). Ongeveer 85% van de mensen heeft Rh+ bloed. Rhesus refereert aan een eiwit dat ook op het oppervlak van rode bloedcellen voorkomt.

Doel van de test

Het bepalen van de bloedgroep is van belang voor patiënten die in aanmerking komen voor een bloedtransfusie. Voordat het bloed gegeven kan worden moet er eerst gekeken welk bloed geschikt is. Ook bij mensen die bloed doneren wordt de bloedgroep bepaald.

Interpretatie

Bij een bloedtransfusie moet een patiënt een bloedgroep krijgen die overeenkomt met zijn of haar eigen bloedgroep. Als de bloedgroepen niet overeenkomen zullen de rode bloedcellen samenklonteren en stolsels vormen. Bloedgroep O- wordt beschouwd als de “universele donor” omdat het kan worden gedoneerd aan mensen van elke bloedgroep. Type AB+ bloed wordt beschouwd als de “universele ontvanger” omdat mensen met dit type alle bloedgroepen kunnen ontvangen.

Bloedgroep% in de bevolkingKan bloed geven aan
O+39,5O+, A+, B+, AB+
O-7,5Alle bloedgroepen
A+35A+, AB+
A-7A+, A-, AB+, AB-
B+6,7B+, AB+
B-1,3B+, B-, AB+, AB-
AB+2,5AB+
AB-0,5AB+, AB-
+ betekent rhesusfactor positief
– betekent rhesusfactor negatief

Referenties

Referentie

Rapporteer een fout

Geef een tip of compliment