Wat is amylase?

Amylase is een stof die suikers kan afbreken, het wordt gebruikt om voedsel te verteren en gemaakt in de alvleesklier (pancreas) en speekselklieren. Door amylase in het speeksel wordt zetmeel afgebroken tot kleinere suikers zoals maltose en glucose.

Doel

Bij pancreatitis, een ontsteking van de alvleesklier, kan er amylase in het bloed lekken. Een pancreatitis kan ontstaan door galstenen of bij overmatig alcohol gebruik. Ook bij ontstoken speekselklieren zoals bij de infectieziekte bof kan het amylase verhoogd zijn. Door de activiteit van het enzym in de urine te vergelijken met de activiteit van het enzym in het bloed kan men de nierfunctie beoordelen. Omdat het via de nieren uit het bloed wordt gezuiverd kan het zich opstapelen als de nieren niet goed werken. Een verhoogd amylase hoeft dus niet altijd een beschadiging van de alvleesklier te betekenen.

Interpretatie

De activiteit van amylase in bloed wordt gemeten bij klachten die wijzen op problemen met de alvleesklier zoals forse buikpijn, koorts, verminderde eetlust of misselijkheid. Daarnaast wordt het vaak in de urine aangevraagd om een vergelijking met de bloedwaarde te kunnen maken. Na het verwijderen van galstenen kan worden gecontroleerd of het amylase weer afneemt.

Bij pancreatitis, galstenen en bij de infectieziekte bof kan het amylase in het bloed verhoogd zijn.

Niet van toepassing.

[fusion_testimonials design=”classic” backgroundcolor=”” textcolor=”” random=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=””][fusion_testimonial name=”Wist je dat…” avatar=”male” image=”” image_border_radius=”” company=”” link=”” target=”_self”]Zetmeel wordt paars aangekleurd door Jodium. Een bekende proef om de activiteit van amylase aan te tonen is om zetmeel met speeksel en zonder speeksel in een reageerbuis te doen. Na 10 minuten voegt men jodium aan de reageerbuizen toe. In de buis waar het amylase het zetmeel heeft afgebroken zal men geen paarse kleuring zien. De andere buis, zonder speeksel, kleurt wel paars.[/fusion_testimonial][/fusion_testimonials]

Normaalwaarden

Onderzoek Waarde Eenheid
Amylase  < 107 U/L
Onderzoek Waarde Eenheid
Amylase  < 107 U/L
Onderzoek Waarde Eenheid
Neonaten < 6 U/L
< 1 jaar < 44 U/L
1-4 jaar < 85 U/L
4-13 jaar < 91 U/L
> 13 jaar < 107 U/L
Onderzoek Waarde Eenheid
Amylase  < 107 U/L
Onderzoek Waarde Eenheid
Honden  185-700 U/L
Katten
Paarden
Konijnen
[fusion_code]PHNjcmlwdCBhc3luYyBzcmM9Ii8vcGFnZWFkMi5nb29nbGVzeW5kaWNhdGlvbi5jb20vcGFnZWFkL2pzL2Fkc2J5Z29vZ2xlLmpzIj48L3NjcmlwdD4NCjwhLS0gTGFidWl0c2xhZ19MZWFkZXJfb25kZXIgLS0+DQo8aW5zIGNsYXNzPSJhZHNieWdvb2dsZSINCiAgICAgc3R5bGU9ImRpc3BsYXk6aW5saW5lLWJsb2NrO3dpZHRoOjcyOHB4O2hlaWdodDo5MHB4Ig0KICAgICBkYXRhLWFkLWNsaWVudD0iY2EtcHViLTE1NTc3MzgyODQ5ODIwNDAiDQogICAgIGRhdGEtYWQtc2xvdD0iOTQzMTcxOTU5NSI+PC9pbnM+DQo8c2NyaXB0Pg0KKGFkc2J5Z29vZ2xlID0gd2luZG93LmFkc2J5Z29vZ2xlIHx8IFtdKS5wdXNoKHt9KTsNCjwvc2NyaXB0Pg==[/fusion_code]
  • Referentiewaarden klinische chemie ErasmusMC, versie 2012
  • Vetstream.com