Albumine

Wat is albumine?

Albumine is een eiwit dat voorkomt in ons bloed. Het eiwit helpt met het transport van vele andere eiwitten, hormonen, vitamines, medicijnen en voedingsstoffen in ons lichaam. Het eiwit kan niet door de kleine haarvaatjes naar buiten treden de weefsels in, het speelt daarom een belangrijke rol bij de handhaving van de juiste osmotische druk in de bloedvaten. Het maakt het eiwit ook geschikt om andere moleculen die niet in de weefsels en cellen moeten worden opgenomen te transporteren. Het wordt gemaakt in de lever en is het meest voorkomende eiwit in het bloedplasma.

Doel van de test

Om te controleren of de nieren of lever beschadigd zijn. Bij een beschadiging van de nieren of de lever zal het albuminegehalte in het bloed afnemen. Daarnaast kan het geprikt worden om de voedingstoestand van een patiƫnt te meten. Bij uitdroging neemt het albuminegehalte in het bloed juist toe.

Interpretatie

Als de lever is beschadigd wordt er minder albumine gemaakt. Bloed wordt gefilterd door je nieren, die ervoor zorgen dat je afvalstoffen uitplast. Dus ook wanneer de nieren niet goed werken, verlies je albumine via de urine. Daarom wordt het ook vaak tegelijk in de urine gemeten. Bij slecht werkende nieren en bij een hoge bloeddruk komt albumine in de urine terecht.

Bij uitdroging neemt het albuminegehalte in het bloed relatief toe omdat er minder vocht in het bloed zit.

Bij een beschadiging van de nieren of de lever zal het albuminegehalte in het bloed afnemen omdat het te weinig gemaakt wordt door de lever of omdat het verloren gaat via de nieren en in de urine terecht komt.

Normaalwaarden

DE HIERONDER GENOEMDE REFERENTIEWAARDEN ZIJN SLECHTS EEN INDICATIE!

Mannen

OnderzoekWaardeEenheid
35-55g/L

Vrouwen

OnderzoekWaardeEenheid
35-55g/L

Kinderen

OnderzoekWaardeEenheid
Prematuren
Neonaten
15-28
25-30
g/L
g/L

Zwangeren

OnderzoekWaardeEenheid
35-55g/L

Dieren

OnderzoekWaardeEenheid
Honden25-40g/L
Katten25-39g/L
Paarden30-38g/L
Konijnen27-36g/L

Referenties

  • Referentiewaarden klinische chemie ErasmusMC, versie 2012
  • Vetstream.com

Rapporteer een fout

Geef een tip of compliment