Wat is albumine?

Albumine is een eiwit dat voorkomt in ons bloed. Het eiwit helpt met het transport van vele andere eiwitten, hormonen, vitamines, medicijnen en voedingsstoffen in ons lichaam. Het wordt gemaakt in de lever en is het meest voorkomende eiwit in het bloedplasma.

Doel

Om te controleren of de nieren of lever beschadigd zijn. Bij een beschadiging van de nieren of de lever zal het albuminegehalte in het bloed afnemen. Daarnaast kan het geprikt worden om de voedingstoestand van een patiƫnt te meten. Bij uitdroging neemt het albuminegehalte in het bloed juist toe.

Interpretatie

Als de lever is beschadigd wordt er minder albumine gemaakt. Maar ook wanneer de nieren niet goed werken, verlies je veel albumine via de urine. Daarom wordt het ook vaak tegelijk in de urine gemeten.

Bij uitdroging neemt het albuminegehalte in het bloed relatief toe omdat er minder vocht in het bloed zit.

Bij een beschadiging van de nieren of de lever zal het albuminegehalte in het bloed afnemen omdat het te weinig gemaakt wordt door de lever of omdat het verloren gaat via de nieren en in de urine terecht komt.

[fusion_testimonials design=”classic” backgroundcolor=”” textcolor=”” random=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=””][fusion_testimonial name=”Wist je dat…” avatar=”male” image=”” image_border_radius=”” company=”” link=”” target=”_self”]

Bij slecht werkende nieren en bij een hoge bloeddruk albumine in de urine terecht komt. Het wordt daarom ook vaak in de urine gemeten.

[/fusion_testimonial][/fusion_testimonials]

Normaalwaarden

Onderzoek Waarde Eenheid
Albumine 35-55 g/L
Onderzoek Waarde Eenheid
Albumine 35-55 g/L
Onderzoek Waarde Eenheid
Prematuren 15-28 g/L
Neonaten 25-30 g/L
Onderzoek Waarde Eenheid
Albumine 35-55 g/L
Onderzoek Waarde Eenheid
Honden 25-40 g/L
Katten 25-39 g/L
Paarden 30-38 g/L
Konijnen 27-36 g/L

Referentiewaarden