Wat is ck-mb?

Het CK-MB wordt vaak gemeten bij de verdenking op een hartinfarct of schade aan de hartspier. Het is een onderdeel van het totale creatinekinase (CK) en wordt als percentage daarvan uitgedrukt.

Doel

Creatinekinase (CK) is een enzym dat helpt in de energievoorziening van cellen uit hart, hersenen, spieren en het bloed van gezonde mensen. Bloedspiegels van CK stijgen wanneer spieren of hartspiercellen kapot gaan. CK-MB is een vorm van het enzym dat vooral in de hartspier voorkomt. Terwijl een hoge totaal CK zal aangeven dat er ergens spierschade is, geeft een hoog CK-MB aan dat er beschadiging van specifiek de hartspier optreed. Tijdsbeloop hartaanval Het CK-MB begint te stijgen in de eerste 4 tot 6 uur na een hartaanval. De symptomen beginnen en bereiken hun hoogste niveau na ongeveer 18 tot 24 uur. De waarden zullen weer herstellen en naar normaal terugkeren in ongeveer 2 tot 3 dagen.

Interpretatie

De CK-MB test helpt de diagnose van een hartaanval te kunnen stellen. Het wordt meestal aangevraagd bij mensen die pijn op de borst hebben. CK en CK-MB niveaus worden daarna ook gevolgd om te kijken of er herstel optreed.
Een hoog CK-MB, of een toename in het niveau tussen de eerste en volgende meting duidt op enige schade aan het hart. Omdat CK zich ook in de gewone spieren buiten het hart bevind is het belangrijk de verhouding van het totale CK met CK-MB te bekijken. Als het CK-MB hoger is dan 3% tot <5% van het totale CK is de hartspier waarschijnlijk bedreigd.
Niet van toepassing.
[fusion_testimonials design=”classic” backgroundcolor=”” textcolor=”” random=”” class=”” id=””][fusion_testimonial name=”Wist je dat…” avatar=”male” image=”” image_border_radius=”” company=”” link=”” target=”_self”]Tegenwoordig vaak troponine wordt gemeten als marker voor een hartinfarct.[/fusion_testimonial][/fusion_testimonials]

Normaalwaarden

Onderzoek Waarde Eenheid
Activiteitsmeting < 5% van totaal CK
Massameting < 5 ng/mL
Mannen < 25 U/l
Onderzoek Waarde Eenheid
Activiteitsmeting < 5% van totaal CK
Massameting < 5 ng/mL
Vrouwen < 30 U/l
Onderzoek Waarde Eenheid
mg/L
mg/L
Onderzoek Waarde Eenheid
Activiteitsmeting < 5% van totaal CK
Massameting < 5 ng/mL
Vrouwen < 30 U/l
Onderzoek Waarde Eenheid
Honden
Katten
Paarden
Konijnen
[fusion_code]PHNjcmlwdCBhc3luYyBzcmM9Ii8vcGFnZWFkMi5nb29nbGVzeW5kaWNhdGlvbi5jb20vcGFnZWFkL2pzL2Fkc2J5Z29vZ2xlLmpzIj48L3NjcmlwdD4NCjwhLS0gTGFidWl0c2xhZ19MZWFkZXJfb25kZXIgLS0+DQo8aW5zIGNsYXNzPSJhZHNieWdvb2dsZSINCiAgICAgc3R5bGU9ImRpc3BsYXk6aW5saW5lLWJsb2NrO3dpZHRoOjcyOHB4O2hlaWdodDo5MHB4Ig0KICAgICBkYXRhLWFkLWNsaWVudD0iY2EtcHViLTE1NTc3MzgyODQ5ODIwNDAiDQogICAgIGRhdGEtYWQtc2xvdD0iOTQzMTcxOTU5NSI+PC9pbnM+DQo8c2NyaXB0Pg0KKGFkc2J5Z29vZ2xlID0gd2luZG93LmFkc2J5Z29vZ2xlIHx8IFtdKS5wdXNoKHt9KTsNCjwvc2NyaXB0Pg==[/fusion_code]