IJzer

Wat is ijzer?

Iedereen weet wel wat ijzer is maar wat doet dat in je bloed? Het is een onderdeel vanĀ hemoglobine, een belangrijk hulpmiddel voor rode bloedcellen om zuurstof te binden. We krijgen het binnen via ons voedsel. Het wordt opgenomen in het lichaam en verspreid door transferrine, een eiwit uit de lever.

Doel van de test

Als de arts aan een ijzergebrekanemie denkt, zoals bij klachten van vermoeidheid. Bij een anemie kan deze bepaling helpen de oorzaak van de bloedarmoede te achterhalen. Ongeveer 70% van het ijzer in ons lichaam is gekoppeld aan hemoglobine in rode bloedcellen, de rest is gekoppeld aan ferritine en opgeslagen in weefsels. Als er onvoldoende ijzer via het voedsel wordt opgenomen zullen de voorraden in het lichaam slinken. Dit kan tot een ijzergebrekanemie leiden omdat er onvoldoende rode bloedcellen gevormd kunnen worden.

Een overschot (hemochromatose) is ook niet goed en kan tot problemen van de lever, het hart of de alvleesklier leiden.

Interpretatie

Het ijzergehalte in het bloed varieert sterk gedurende de dag, daarom wordt vaak behalve ijzer ook de bindingscapaciteit (transferrine) gemeten. Dit zegt vaak meer over de ijzerhuishouding dan het gehalte alleen. Het wordt bepaald uit bloed uit de ader van een arm.

Hemochromatose

Anemie

Normaalwaarden

DE HIERONDER GENOEMDE REFERENTIEWAARDEN ZIJN SLECHTS EEN INDICATIE!

Mannen

OnderzoekWaardeEenheid
Mannen14 – 28mmol/l

Vrouwen

OnderzoekWaardeEenheid
Vrouwen10 – 25mmol/l

Kinderen

OnderzoekWaardeEenheid
Neonaten17 – 40mmol/l

Zwangeren

OnderzoekWaardeEenheid
10 – 25mmol/l

Dieren

OnderzoekWaardeEenheid
Honden
Katten
Paarden
Konijnen

Referenties

Referentie

Rapporteer een fout

Geef een tip of compliment