Wat is acth?

ACTH staat voor adrenocorticotroop hormoon en wordt ook wel corticotropine genoemd. Adrenocorticotroop staat voor bijnier (adreno) schors (cortico) aandrijver (troop). Het wordt geproduceerd door het voorste deel van de hypofyse klier in de hersenen.

Doel

Het wordt bepaald om te testen of er problemen zijn in de hormoonhuishouding, met name met de hypofyse of de bijnieren. ACTH is belangrijk voor de diagnostiek van aandoeningen aan de bijnier, zoals de ziekte van Addison of het syndroom van Cushing.

Interpretatie

ACTH stimuleert de bijnierschors bepaalde hormonen (corticosteroïden) te produceren. De bijnieren maken onder invloed van ACTH het hormoon cortisol, een hormoon dat met name onze reactie op stress reguleert. Wanneer cortisol niveaus stijgen, zullen de ACTH niveaus dalen. Als het cortisol niveau daalt, zal het ACTH stijgen. Hierdoor wordt een soort evenwicht onderhouden. Bij het toedienen van kunstmatig ACTH moet moet de bijnier reageren door meer cortisol te produceren. Als de cortisolspiegel niet stijgt, reageren de bijnieren onvoldoende. Op deze manier krijgt de arts inzicht in de functie van de bijnier en kan er sprake zijn van de ziekte van Addison. Bij het toedienen van kunstmatig cortisol (dexamethason) moet de hypofyse reageren door minder ACTH te produceren. Als de ACTH spiegel niet daalt en de bijnieren blijft stimuleren om cortisol te maken kan er sprake zijn van het syndroom van Cushing. Zowel ACTH als cortisol veranderen gedurende de dag. ACTH is normaal gesproken het hoogst in de vroege ochtend (06:00-08:00) en het laagst in de avond (18:00-11:00). De niveaus kunnen worden getest in de ochtend of ’s avonds, het is daarom belangrijk het moment van bepalen te documenteren. Cortisol wordt vaak op het zelfde moment gemeten als ACTH.

Te hoog ACTH kan er op wijzen dat er te weinig remming van productie plaatsvindt doordat het hormoon cortisol niet of te weinig gemaakt wordt. Het kan ook zo zijn dat er een zwelling in de hypofyse zit waardoor er teveel ACTH wordt gemaakt.

Te laag ACTH kan er op wijzen dat er te veel remming van productie plaatsvindt doordat het hormoon cortisol te veel gemaakt wordt. Ook kan het komen doordat er kunstmatige corticosteroiden worden gegeven zoals dexamethason. Een laatste verklaring kan zijn dat de hypofyse niet goed in staat is om ACTH te maken.

[fusion_testimonials design=”classic” backgroundcolor=”” textcolor=”” random=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=””][fusion_testimonial name=”Wist je dat…” avatar=”male” image=”” image_border_radius=”” company=”” link=”” target=”_self”]

Cortisol, het hormoon dat gemaakt wordt onder invloed van ACTH zeer variabel is gedurende de dag. In de ochtend is het hoog, in de avond is het laag.

[/fusion_testimonial][/fusion_testimonials]

Normaalwaarden

Onderzoek Waarde Eenheid
Ochtend, nuchter 1-76 ng/L
Onderzoek Waarde Eenheid
Ochtend, nuchter 1-73 ng/L
Onderzoek Waarde Eenheid
4-16 jaar 11-82 ug/ml
Onderzoek Waarde Eenheid
Onderzoek Waarde Eenheid
Honden
Katten
Paarden
Konijnen

Referentiewaarden

  • Farmacotherapeutischkompas
  • Petersen et al, 1981; ACTH in normal children and children with pituitary and adrenal diseases.
  • Demers et al, 2006; Tietz Textbook of Clinical Chemistry and Molecular Diagnostics; pp 2014-2027