Microbiologie

Medische microbiologie

Bacteriën, virussen, schimmels en parasieten vormen het werkterrein van de arts-microbioloog. Deze specialisten houden zich bezig met de diagnostiek van infectieziekten. Hierbij wordt de verwekker aangetoond van de infectie en wordt er ook vaak een gevoeligheidsbepaling gedaan. Hierbij wordt gekeken voor welke antibiotica of antivirale middelen de verwekker resistent en/of gevoelig is. Het interpreteren van de uitslagen en het geven van een passend behandeladvies behoort tot de taken van de medische microbiologie.

Ziekenhuishygiëne en infectiepreventie

Als bepaalde bacteriën vaker voorkomen dan normaal kan worden verwacht kan men te maken hebben met een uitbraak. Op dat moment kan een infectiepreventie adviseur van de afdeling medische microbiologie komen kijken. Zij geven advies over isolatie (=alleen verplegen) en hygiëne. Als er op de afdeling medische microbiologie een bacterie wordt gekweekt die heel resistent is, mag deze zich niet verspreiden door de rest van het ziekenhuis, deze patiënten moeten dan ook in isolatie worden verpleegd.

Epidemiologie

De afdeling medische microbiologie werkt intensief samen met GGD, andere laboratoria en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Zo worden uitbraken van infectieziekten snel herkend en kunnen er tijdig maatregelen worden genomen. Zo wordt bijvoorbeeld ieder jaar de griep epidemie goed bijgehouden en gekeken of het vaccin goed dekkend is.