Poepbacterie

Wat is de poepbacterie?

De poepbacterie bestaat niet! In de media lees je vaak berichten over poepbacteriën die worden aangetroffen op voedsel. De term poepbacterie bestaat eigenlijk niet en is een suggestieve naam, men associeert het met poep en dus zal het een schadelijke bacterie zijn. Echter de levenscyclus van bacteriën die in de darm voorkomen bestaat uit opgegeten en uitgepoept worden. Men zou het dus net zo goed de eetbacterie of de voedselbacterie kunnen noemen. Meestal wordt de bacterie Escherichia coli bedoelt. Deze bacterie komt bij vrijwel iedereen in de darmen voor en is relatief onschuldig. Er zijn echter wel schadelijke varianten. Een bekende is de EHEC, de enterohemorragische escherichia coli, die in de zomer van 2011 voor flinke uitbraken van diarree en nierfalen zorgen in Duitsland. Ook bij dieren zitten deze bacteriën in de darmen. Bij het slachten kan het soms zijn dat er per ongeluk wat darminhoud met het vlees vermengd wordt. Dit is niet de bedoeling. Echter als men het vlees verder normaal behandeld en verhit zullen de meeste bacteriën niet tot problemen bij mensen leiden. Mochten er gevaarlijke bacteriën in de dieren zitten, zoals bijvoorbeeld de EHEC bacterie of Salmonella typhi (thyfus), dan komt het vlees normaal gesproken niet in de voedselketen terecht. De dieren mogen dan niet geslacht worden.

Taxonomie

Domein: Bacterie
Stam: Proteobacteria
Klasse: Gamma Proteobacteria
Orde: Enterobacteriales
Familie: Enterobacteriaceae

Ontdekking

Geen informatie

Infectie

Diagnostiek

E. coli groeit optimaal bij een temperatuur van 37°C (98.6 °F). De bacterie groeit over het algemeen goed op de meeste voedingsbodems. Na 24 uur is er vaak al voldoende groei om een betrouwbare identificatie te doen.

Onder de microscoop

Eigenschappen

Gram: Negatief
Vorm: staaf
Ligging:
Respiratie:
Oxidase:
Catalase: