Bacillus cereus

Bacillaceae

/Bacillus cereus

Wat is een Bacillus cereus?

Bacillus cereus is een Gram positieve staaf uit de familie Bacillaceae. De naam kan worden afgekort tot B. cereus. De bacterie komt wijd verspreid in de natuur voor. De bacterie maakt een toxine aan die een voedselvergiftiging kan veroorzaken. De ziekteverschijnselen zijn over het algemeen mild van aard en duren vrij kort. 

Taxonomie

Domein: Bacterie
Stam: Firmicutes
Klasse: Bacilli
Orde: Bacillales
Familie: Bacillaceae

Ontdekking

Het genes Bacillus werd in 1872 in Breslau, Polen, voor het eerst beschreven of gedefinieerd door Ferdinand Cohn.

Infectie

Geen informatie

Diagnostiek

B. cereus groeit optimaal bij een temperatuur van 37°C (98.6 °F). De bacterie groeit over het algemeen goed op de meeste voedingsbodems. Na 24 uur is er vaak al voldoende groei om een betrouwbare identificatie te doen.

Onder de microscoop

Eigenschappen

Gram: Positief
Vorm: staaf
Ligging:
Respiratie:
Oxidase:
Catalase:
Gram positieve staaf



Labuitslag.nl