Cholesterol

Wat is cholesterol?

Cholesterol is een vetachtige stof die het lichaam nodig heeft om cellen, hormonen en gal te maken. Het is een essentiële bouwsteen van de celwand waar het bijdraagt aan de permeabiliteit. We produceren cholesterol voor het grootste deel zelf in de lever maar daarnaast neemt het lichaam ook nog een deel op uit voeding. De lipoproteïnen HDL en LDL zorgen voor het transport van cholesterol in het bloed. Veel hormonen gemaakt worden uit cholesterol, een bekende is testosteron.

Doel van de test

TeHet wordt vaak bepaald om het risico op hart-of vaatziekte in te schatten.

Interpretatie

Sommige mensen hebben er aanleg voor, het lichaam maakt dan zelf te veel aan. Dit is vaak erfelijk en heet dan familiaire hypercholesterolemie (FH). Bepaalde medicijnen zoals statines verlagen het cholesterol in het bloed en ook sporten heeft een gunstige invloed. Meestal worden er tegelijk met cholesterol ook andere bepalingen gedaan zoals Low Density Lipoprotein (LDL) en High Density Lipoprotein (HDL). Vaak wordt gezegd dat LDL het slechte en HDL het goede cholesterol is. Deze lipoproteïnen zorgen voor het transport van cholesterol in het bloed. Het LDL brengt het weg van de lever naar de weefsels en het HDL brengt het weer terug naar de lever. Als men dus een hoog LDL heeft en een laag HDL, wordt er veel weggebracht en komt er weinig terug. Kennis van de verhouding tussen HDL en het totale cholesterolgehalte maakt het mogelijk beter het risico op hart en vaatziekte in te schatten. Daarom worden deze bepalingen vaak samen aangevraagd.

Een verhoogd cholesterol geeft meer risico op het krijgen van hart- en vaatziekten, zoals een hartinfarct of een beroerte.

Niet van toepassing

Normaalwaarden

DE HIERONDER GENOEMDE REFERENTIEWAARDEN ZIJN SLECHTS EEN INDICATIE!

Mannen

OnderzoekWaardeEenheid
Totaal cholesterol
HDL
LDL
Cholesterol/HDL
1,5-6,5
0,9-1,70
2,0-4,5
< 8
mmol/l
mmol/l
mmol/l
ratio

Vrouwen

OnderzoekWaardeEenheid
Totaal cholesterol
HDL
LDL
Cholesterol/HDL
1,5-6,5
0,9-1,70
2,0-4,5
< 8
mmol/l
mmol/l
mmol/l
ratio

Kinderen

OnderzoekWaardeEenheid

Zwangeren

OnderzoekWaardeEenheid

Dieren

OnderzoekWaardeEenheid
Honden3.5 – 6.9mmol/L
Katten1.5 – 6.0mmol/L
Paarden1.37 – 2.92mmol/L
Konijnen0.62 – 1.68mmol/L

Referenties

Vetstream.com

Rapporteer een fout

Geef een tip of compliment