CK

Wat is CK?

Creatinekinase of CK is een enzym dat een rol speelt bij de energievoorziening van spieren. Het is terug te vinden in vrijwel elke spier in ons lichaam en in een bepaalde vorm ook in de hersenen. Bij beschadiging van spiercellen komt het in het bloed terecht en is een verhoging te meten. Het enzym verplaatst het fosfaat van adenosine trifosfaat (ATP) naar creatine waarbij creatinefosfaat en adenosine difosfaat ontstaan.

Doel van de test

Het wordt vaak bepaald om spierziekten te diagnosticeren en te vervolgen. Vroeger werd het ook gebruikt voor het detecteren van een hartinfarct, inmiddels is dat achterhaald en wordt daarvoor troponine gemeten.

Interpretatie

Om beschadigingen van de hart of skeletspier te detecteren kan de concentratie creatinekinase in het bloed bepaald worden. De hoogte van de creatinekinase waarden is dan een maat voor de beschadiging aan spiercellen. Er bestaan 3 soorten creatinekinase: CK-MB (hartspier type), CK-MM (skeletspier type), CK-BB (hersenen type). Het totale creatinekinase krijg je als je alledrie de types bij elkaar optelt. Bij een beschadiging van spierweefsel kan het zeer snel stijgen en soms wel 100 tot 1000 keer zo hoog worden als normaal. Het creatinekinase uit het bloed wordt uiteindelijk weer uitgescheiden door de nieren. CK-MB komt met name voor in de hartspier en wordt daardoor soms gebruikt als marker van een hartinfarct. Bij schade aan de hartspier zoals bij een infarct kan een verhoging van het CK-MB in het bloed worden gemeten. Bij flink sporten en het trainen van spieren kan ook een verhoging van CK in het bloed ontstaan.

Een verhoogd CK is een aanwijzing voor schade aan spierweefsel.

Niet van toepassing

Normaalwaarden

DE HIERONDER GENOEMDE REFERENTIEWAARDEN ZIJN SLECHTS EEN INDICATIE!

Mannen

OnderzoekWaardeEenheid
< 200U/L

Vrouwen

OnderzoekWaardeEenheid
< 170U/L

Kinderen

OnderzoekWaardeEenheid
Neonaten
< 1 jaar
1-4 jaar
4-13 jaar
13-17 jaar (jongens)
13-17 jaar (meisjes)
< 710
< 295
< 230
< 230
< 270
< 123
U/L
U/L
U/L
U/L
U/L
U/L

Zwangeren

OnderzoekWaardeEenheid
< 170U/L

Dieren

OnderzoekWaardeEenheid
Honden1.15 – 28.4U/L
Katten
Paarden2 – 25U/L
Konijnen

Referenties

  • Referentiewaarden klinische chemie ErasmusMC, versie 2012
  • Vetstream.com

Rapporteer een fout

Geef een tip of compliment