CA 125

Wat is CA-125?

CA-125 is een glycoproteine die bij de groep mucinen hoort, het eiwit wordt daarom ook wel mucine 16 of MUC16 genoemd. Mucinen zijn stofjes die veelal worden geproduceerd in epitheliale weefsels, ze staan vooral bekend om het vermogen om slijm te vormen, ze zijn een belangrijke component van deze gel-achtige vorm van afscheiding. MUC16 is een component van het oogoppervlak (de cornea), de luchtwegen en het epitheel van de vrouwelijke geslachtsorganen. De aanmaak van mucine 16 is gestoord bij droge ogen, taaislijmziekte, en verscheidene vormen van kanker. CA-125 komt in kleine hoeveelheden voor in het bloed, maar wanneer het door kankercellen wordt gevormd, komen er grotere hoeveelheden CA-125 in het bloed voor.

Doel van de test

CA-125 wordt gebruikt als biomarker voor de detectie en follow-up van eierstokkanker (ovariumcarcinoom). Het is niet zinvol om CA-125 als screeningstest voor ovariumcarcinoom te gebruiken omdat teveel vrouwen een fout positieve uitslag krijgen. Het wordt alleen gebruikt bij patienten met een hoge verdenking op ovariumcarcinoom en als aanvulling op echografie. Daarnaast wordt het gebruikt bij behandelde patienten om het ziektebeloop te vervolgen.

Interpretatie

CA-125 is een glycoproteine wat aanwezig is in epitheliale weefsels. Het komt bij gezonden volwassenen voor in het endometrium, cervix, eileiders. Andere weefsels zoals het peritoneum, de pleura en het pericard kunnen bij ontsteking of kanker ook CA-125 gaan produceren. CA-125 is ook aanwezig in ascitisvocht en cervixslijm. Bij patienten met ovariumcarcinoom is in 80% van de gevallen CA-125 verhoogd. Maar het is ook verhoogd bij patienten met levercirrose, hepatitis, endometriose en in het eerste trimester van de zwangerschap.

Een verhoogd CA-125 kan een aanwijzing voor eierstokkanker zijn, echter de specificiteit is laag. Dit betekend dat het ook verhoogd kan zijn in andere situaties zoals bij een goedaardige afwijking in de eierstokken, bijvoorbeeld een endometriosecyste. Maar ook bij een ontsteking van bijvoorbeeld het buikvlies, de blindedarm of de eierleider kan het een hogere waarde hebben.

Na de menopauze of na het verwijderen van de baarmoeder is de referentiewaarden voor CA-125 in het bloed lager.

Normaalwaarden

DE HIERONDER GENOEMDE REFERENTIEWAARDEN ZIJN SLECHTS EEN INDICATIE!

Mannen

OnderzoekWaardeEenheid
< 35kU/L of (U/ml)

Vrouwen

OnderzoekWaardeEenheid
< 35kU/L of (U/ml)

Kinderen

OnderzoekWaardeEenheid
< 35kU/L of (U/ml)

Zwangeren

OnderzoekWaardeEenheid
< 35kU/L of (U/ml)

Dieren

OnderzoekWaardeEenheid
Honden
Katten
Paarden
Konijnen

Referenties

Rapporteer een fout

Geef een tip of compliment