LDL

Wat is LDL?

LDL staat voor low-density lipoprotein, een stof die zorgt voor transport van cholesterol door het bloed. Cholesterol is niet allemaal slecht. Het is een essentieel vet dat nodig is voor de celwanden (membranen) van cellen in ons lichaam. Soms is cholesterol afkomstig uit voeding maar er wordt ook cholesterol aangemaakt door de lever. Een LDL deeltje is een microscopisch belletje bestaande uit een buitenste rand van lipoproteïne en het cholesterol in het midden. Het wordt low-density lipoprotein genoemd omdat de deeltjes vaak minder compact zijn dan de andere soorten cholesterol deeltjes. Cholesterol op zich zelf kan niet oplossen in bloed, dus er zijn speciale transporteiwitten nodig die het kunnen vervoeren. Deze dragers worden lipoproteïnen genoemd. Er zijn verschillende soorten lipoproteïne en LDL (low-density lipoprotein) is daar één van. Andere lipoproteïne zijn het chylomicron, HDL, IDL en VLDL.

Doel van de test

Het LDL-cholesterol wordt vaak aangevraagd samen met andere bepalingen die het risico op hart en vaatziekten inschatten, het zogenaamde lipidenspectrum. Als het LDL-cholesterol te hoog is, kunnen er medicijnen worden voorgeschreven om het te verlagen. Één van de beste behandelingen tegen een hoog cholesterol is echter sporten.

Interpretatie

In een wereld van het goede en slechte cholesterol is LDL de slechterik. Het brengt cholesterol naar de weefsels toe en verzamelt zich soms in de wanden van bloedvaten. Hier worden dan zogenaamde plaques gevormd waardoor er blokkades kunnen ontstaan. Een verhoogd LDL geeft je een groter risico op een hartaanval doordat de plaque een bloedstolsel vormt en de wand van de slagader vernauwd.

Een verhoogd LDL cholesterol is een risico op hart en vaatziekten.

Niet van toepassing

Normaalwaarden

DE HIERONDER GENOEMDE REFERENTIEWAARDEN ZIJN SLECHTS EEN INDICATIE!

Mannen

OnderzoekWaardeEenheid
Mannen2,0 – 4,5mmol/l

Vrouwen

OnderzoekWaardeEenheid
Vrouwen2,0 – 4,5mmol/l

Kinderen

OnderzoekWaardeEenheid
Kinderen2,0 – 4,5mmol/l

Zwangeren

OnderzoekWaardeEenheid
Zwangeren2,0 – 4,5mmol/l

Dieren

OnderzoekWaardeEenheid
Honden
Katten
Paarden
Konijnen

Referenties

Referentie

Rapporteer een fout

Geef een tip of compliment