Acetoacetaat

Wat is acetoacetaat?

Acetoacetaat is een energierijke ‘keton’-verbinding met een laag moleculair gewicht. Ketonen kunnen als brandstof voor de hersenen dienen. In normale omstandigheden wordt hiervoor glucose gebruikt. Indien er onvoldoende glucose beschikbaar is, bijvoorbeeld door diabetes, dan worden ketonen gebruikt als energiebron. Te veel ketonen kunnen een ketoacidose veroorzaken.

Doel van de test

Mogelijke oorzaken voor te veel ketonen in urine of bloed zijn; nieuw ontstane of een ontregelde suikerziekte, langdurig vasten, een slecht werkzame bijnier of zeldzame erfelijke metabole aandoeningen.

Interpretatie

Ketonlichamen zijn in wateroplosbare moleculen die worden geproduceerd door de lever door het verbranden van vetzuren. Het lichaam gaat vetzuren verbranden bij een te kort aan beschikbaar glucose. Dit komt voor bij vasten, koolhydraat restrictieve diëten, honger , langdurig intensieve training of bij onbehandelde type 1 diabetes mellitus. De stof acetoacetaat is ook instabiel, er kan een koolstofdioxide van afsplitsen waarbij de stof aceton ontstaat. Aceton kan niet worden gebruikt in het lichaam en wordt via de adem of de urine verwijderd. Dit is soms te ruiken in de adem van patienten met diabetes.

Normaal gesproken is de concentratie ketolichamen in het laag. In hypoglykemische toestand gaat het lichaam over tot de productie van acetoacetaat. Personen die lijden aan diabetes mellitus type I of bezig zijn met vasten zullen een hogere concentratie ketolichamen in hun bloed hebben. De stoffen komen dan ook in de urine voor, wat ketonurie wordt genoemd.

Niet van toepassing

Normaalwaarden

DE HIERONDER GENOEMDE REFERENTIEWAARDEN ZIJN SLECHTS EEN INDICATIE!

Mannen

OnderzoekWaardeEenheid
Acetoacetaat5 – 30µg/mL

Vrouwen

OnderzoekWaardeEenheid
Acetoacetaat5 – 30µg/mL

Kinderen

OnderzoekWaardeEenheid
Acetoacetaat5 – 30µg/mL

Zwangeren

OnderzoekWaardeEenheid
Acetoacetaat5 – 30µg/mL

Dieren

OnderzoekWaardeEenheid
Honden
Katten
Paarden
Konijnen

Referenties

Referentie

Rapporteer een fout

Geef een tip of compliment