AFP

Wat is alfa-foetoproteïne?

Alfa-foetoproteïne (AFP) is een eiwit dat wordt gemaakt door de darmen en de lever van een ongeboren kind. In het bloed van zwangere vrouwen komt ook alfa-foetoproteïne voor, dit is dan afkomstig van de foetus en komt in het bloed van de moeder doordat het eiwit de placenta paseerd. Na de geboorte en in de rest van het leven wordt er nauwelijks alfa-foetoproteïne in het bloed gevonden. Sommige tumoren kunnen AFP produceren, met name tumoren van de lever, darmen, zaadballen en eierstokken. Het eiwit kan daarom gebruikt worden als tumormarker, voor diagnostiek en follow-up van verschillende soorten kanker. Het eiwit is een homoloog van van albumine bij volwassenen. In de foetus wordt het vooral gebruikt als transporteiwit.

Doel van de test

Alfa-foetoproteïne kan worden gebruikt als tumormarker voor detectie en monitoring van bijvoorbeeld leverkanker. Dit is met name relevant voor risicogroepen zoals patiënten met hepatitis B, hepatitis C of levercirrose. Het is ook te gebruiken als marker voor non-seminomateuze kiemceltumoren van de zaadballen en eierstokken, gastrointestinale kanker en longkanker. In de zwangerschap kan het als screening gebruikt worden om een neurale buis defect op te sporen.

Interpretatie

Het eiwit wordt normaal gesproken door de lever en dooierzak van de foetus gemaakt. De concentratie alfa-foetoproteïne in de ongeboren vrucht bereikt het maximum tussen de 13e en 15e week van de zwangerschap. Voor het tweede levensjaar bereikt de concentratie van deze stof de lage waarde die ook voor niet-zwangere volwassenen blijft gelden. Een verhoging van de waarden zou kunnen duiden op tumorgroei.

Een verhoging van AFP in het bloed zou kunnen passen bij tumorgroei. Bij zwangeren is een verhoging echter fysiologisch, dan wordt het AFP geproduceerd door de ongeboren vrucht (foetus).

Niet van toepassing

Normaalwaarden

DE HIERONDER GENOEMDE REFERENTIEWAARDEN ZIJN SLECHTS EEN INDICATIE!

Mannen

OnderzoekWaardeEenheid
< 7,0µg/L

Vrouwen

OnderzoekWaardeEenheid
< 7,0µg/L

Kinderen

OnderzoekWaardeEenheid
0 – 30 dagen
1 – 3 maanden
4 – 12 maanden
1- 18 jaar
50 – 100.000
40 – 1.000
< 12,0
< 12,0
µg/L
µg/L
µg/L
µg/L

Zwangeren

OnderzoekWaardeEenheid
14 weken
15 weken
16 weken
17 weken
18 weken
19 weken
27,9 – 56,7
30,9 – 58,8
36,1 – 67,0
40,4 – 77,2
​48,3 – 94,0
​54,8 – 112,0
µg/L
µg/L
µg/L
µg/L
µg/L
µg/L

Dieren

OnderzoekWaardeEenheid
Honden
Katten
Paarden
Konijnen

Referenties

Referentie

Rapporteer een fout

Geef een tip of compliment