Wat is afp?

Alfa-foetoproteïne (AFP) is een eiwit dat wordt gemaakt door de darmen en de lever van een ongeboren kind. In het bloed van zwangere vrouwen komt ook alfa-foetoproteïne voor, dit is dan afkomstig van de foetus en komt in het bloed van de moeder doordat het eiwit de placenta paseerd. Na de geboorte en in de rest van het leven wordt er nauwelijks alfa-foetoproteïne in het bloed gevonden. Sommige tumoren kunnen produceren AFP, met name tumoren van de lever, darmen, zaadballen of eierstokken. Hierdoor kan het eiwit gebruikt worden voor diagnostiek en follow-up van verschillende soorten kanker.

Doel

Alfa-foetoproteïne kan worden gebruikt als tumormarker voor detectie en monitoring van primair levercelcarcinoom, met name bij risicogroepen zoals patienten met hepatitis B, hepatitis C of levercirrose. Het is ook te gebruiken als marker voor non-seminomateuze kiemceltumoren van de zaadballen en eierstokken.

Interpretatie

Het eiwit wordt normaal gesproken door de lever en dooierzak van de foetus gemaakt. De concentratie alfa-foetoproteïne in de ongeboren vrucht bereikt het maximum tussen de 13e en 15e week van de zwangerschap. Voor het tweede levensjaar bereikt de concentratie van deze stof de lage waarde die ook voor niet-zwangere volwassenen blijft gelden. Een verhoging van de waarden zou kunnen duiden op tumorgroei.

Een verhoging van AFP in het bloed zou kunnen passen bij tumorgroei. Bij zwangeren is een verhoging echter fysiologisch en wordt het AFP geproduceerd door de ongeboren vrucht.

Niet van toepassing.

[fusion_testimonials design=”classic” backgroundcolor=”” textcolor=”” random=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=””][fusion_testimonial name=”Wist je dat…” avatar=”male” image=”” image_border_radius=”” company=”” link=”” target=”_self”]

Het eiwit een homoloog is van albumine bij volwassenen. In de foetus wordt het vooral gebruikt als transporteiwit.

[/fusion_testimonial][/fusion_testimonials]

Normaalwaarden