Ferritine

Wat is Ferritine?

Ferritine is een eiwit dat ijzer kan opslaan in de cellen. Het eiwit wordt door bijna alle cellen geproduceerd en komt ook voor in bacteriĆ«n, planten en dieren. Bij de mens dient het eiwit als een buffer tegen ijzergebrek en ijzerstapeling. Ferritine het meeste ferritine wordt gevonden in de cellen maar kleine hoeveelheden worden uitgescheiden in het serum. Ook daar functioneert het als een transport eiwit voor ijzer. Het plasma ferritine is een indirecte maat voor de totale hoeveelheid ijzer dit in het lichaam is opgeslagen. Hierdoor wordt het vaak gebruikt om de diagnose anemie te stellen.

Doel van de test

Een ferritine bloed test meet de hoeveelheid ferritine in het bloed. Het is een eiwit in het lichaam dat ijzer kan binden, het grootste deel van ijzer in het lichaam is gebonden. Het eiwit wordt gevonden in de lever, de milt, skeletspieren en beenmerg. Slechts een kleine hoeveelheid wordt gevonden in het bloed. De hoeveelheid ferritine in het bloed is wel een maat voor de hoeveelheid ijzer dat wordt opgeslagen in je lichaam. De test wordt gedaan om de oorzaak van bloedarmoede te achterhalen of te meten of er te veel ijzer (hemochromatose) in het lichaam aanwezig is. Ook wordt het gebruikt om te zien of een behandeling om ijzer te verhogen of te verlagen in het lichaam werkt.

Interpretatie

Als men de hoeveelheid ijzer in het lichaam wil onderzoeken. Vaak wordt het gemeten om de oorzaak van bloedarmoede te achterhalen.

  • Teveel ijzer in het lichaam (hemochromatose)
  • Alcoholische leverziekte

Niet van toep

  • IJzergebrekanemie
  • Zware menstruatie bloeden
  • Verminderde opname van ijzer
  • Langdurig spijsverteringskanaal bloeden

Normaalwaarden

DE HIERONDER GENOEMDE REFERENTIEWAARDEN ZIJN SLECHTS EEN INDICATIE!

Mannen

OnderzoekWaardeEenheid
25-250g/L

Vrouwen

OnderzoekWaardeEenheid
Vrouwen pre-menopauzaal
Vrouwen post-menopauzaal
20-150
20-250
g/L
g/L

Kinderen

OnderzoekWaardeEenheid

Zwangeren

OnderzoekWaardeEenheid
20-150g/L

Dieren

OnderzoekWaardeEenheid
Honden
Katten
Paarden
Konijnen

Referenties

Referentie

Rapporteer een fout

Geef een tip of compliment