Wat is alat?

Het bloedonderzoek naar alanineaminotransferase (ALAT) wordt gebruikt om leverbeschadiging te detecteren. Meestal wordt de test tegelijk met het andere leverenzym aspartaataminotransferase (ASAT) aangevraagd als onderdeel van een onderzoek naar de leverfunctie.

Doel

Het meten van ASAT en ALAT worden als belangrijke onderzoeken beschouwd om leverschade aan te tonen. De verhouding tussen ASAT/ALAT kan worden gebruikt om onderscheid te maken in de stadia van leverbeschadiging. De verhouding tussen ASAT en ALAT geeft ook een indicatie van het type beschadiging. Indien de levercellen kapot gaan geldt vaak ASAT > ALAT maar bij een virale hepatitis zonder celverval is het vaak andersom, daarbij geldt: ALAT > ASAT. ALAT wordt ook vaak gebruikt om het beloop en effect van therapie te kunnen meten bij mensen met een leverziekte. Daarnaast zijn er ook medicijnen die effect op de lever kunnen hebben. Voor sommige medicijnen is het raadzaam de leverfunctie te controleren en indien deze verslechtert misschien te wisselen naar een ander medicijn.

Interpretatie

ALAT wordt vaak aangevraagd bij patiënten die tekenen van een leverstoornis vertonen zoals: vermoeidheid, verminderde eetlust, misselijkheid, braken, opgezette buik, geelzucht, donkere urine of een lichte ontlasting. Daarnaast wordt de test aangevraagd bij mensen die mogelijk het hepatitisvirus hebben opgelopen of bij alcoholisten.

Een verhoogde ALAT waarde is een aanwijzing voor schade aan de lever

Niet van toepassing.

[fusion_testimonials design=”classic” backgroundcolor=”” textcolor=”” random=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=””][fusion_testimonial name=”Wist je dat…” avatar=”male” image=”” image_border_radius=”” company=”” link=”” target=”_self”]

Bij zeer ernstig leverfalen de leverenzymen vals-normaal kunnen zijn door een afwezigheid van functioneel leverweefsel.

[/fusion_testimonial][/fusion_testimonials]

Normaalwaarden

Onderzoek Waarde Eenheid
ALAT < 50 U/l
Onderzoek Waarde Eenheid
ALAT < 40 U/l
Onderzoek Waarde Eenheid
Neonaten < 52 U/L
< 1 jaar < 60 U/L
1-4 jaar < 39 U/L
4-13 jaar < 39 U/L
13-17 jaar (jongens) < 26 U/L
13-17 jaar (meisjes) < 23 U/L
Onderzoek Waarde Eenheid
ALAT < 40 U/l
Onderzoek Waarde Eenheid
Honden 20-100 U/L
Katten
Paarden
Konijnen 40-80 U/L

Referentiewaarden