Wat is kreatinine?

Kreatinine wordt getest om de nierfunctie te berekenen. Vaak wordt bij routine onderzoek ook de nierfunctie meegenomen. Voor veel medicijnen die worden uitgescheiden door de nieren is het van belang op hoogte te zijn van de nierfunctie. Bij een verminderde nierfunctie moet de dosis worden aangepast anders zou een medicijn zich kunnen opstapelen in het bloed. Ook voor het geven van contrastvloeistof tijdens een CT-scan wordt om die reden de nierfunctie gemeten.

Door een combinatie van kreatinine uit bloed en urine kan met een formule de klaring worden berekend. Dit is een maat voor hoe efficient de nieren afvalstoffen uit het bloed kunnen filteren.

Doel

Om te controleren of nieren goed werken en om het beloop van een nierziekte in de gaten te houden. De nierfunctie wordt ook vaak gecontroleerd voordat contrastvloeistof wordt gegeven bij röntgenonderzoek.

Toepassing

Als routineonderzoek, met name bij het gebruik van medicijnen die kunnen stapelen doordat ze niet goed uit het bloed worden gefilterd. Om de nierfunctie te berekenen en het beloop van een nierziekte te kunnen volgen.

[fusion_testimonials design=”classic”][fusion_testimonial name=”Wist je dat…” avatar=”male” image=”” image_border_radius=”” company=”” link=”” target=”_self”]…er ook een stof bestaat die ‘kreatine’ heet. Dit is een stof die in onze lever wordt gemaakt en in de spieren wordt omgezet naar creatine-fosfaat. Het wordt gebruikt als energiebron. Kreatine vindt men in producten als vlees, vis, en als voedingssupplement om spieren op te bouwen. Kreatinine is juist een afvalstof van spierweefsel.[/fusion_testimonial][/fusion_testimonials]

Interpretatie

Een verhoogd kreatinine is een teken dat de nieren niet goed functioneren, het kreatinine in het bloed wordt onvoldoend uitgescheiden door de nieren.

Niet van toepassing.

Normaalwaarden

Onderzoek Waarde Eenheid
Kreatinine 45-100 μmol/L

Bereken hier de (MDRD) kreatinineklaring

Onderzoek Waarde Eenheid
Kreatinine 45-80 μmol/L

Bereken hier de (MDRD) kreatinineklaring

Onderzoek Waarde Eenheid
< 48 uur oud 70-140 μmol/L
1 week – 1 maand 30-80 μmol/L
1 maand – 1 jaar 25-70 μmol/L
1-3 jaar 25-50 μmol/L
4 jaar 40-70 μmol/L
5 – 18 jaar 50-90 μmol/L
Onderzoek Waarde Eenheid
Kreatinine 45-80 ?mol/L
Onderzoek Waarde Eenheid
Honden 40-130 ?mol/L
Katten 40-150 ?mol/L
Paarden 87-167 ?mol/L
Konijnen 45-222 ?mol/L
  • Pharmacotherapeutischkompas
  • Vetstream.com