Kreatinine

Wat is kreatinine?

Kreatinine wordt getest om de nierfunctie te berekenen. Vaak wordt bij routine onderzoek ook de nierfunctie meegenomen. Voor veel medicijnen die worden uitgescheiden door de nieren is het van belang op hoogte te zijn van de nierfunctie. Bij een verminderde nierfunctie moet de dosis worden aangepast anders zou een medicijn zich kunnen opstapelen in het bloed. Ook voor het geven van contrastvloeistof tijdens een CT-scan wordt om die reden de nierfunctie gemeten.

Door een combinatie van kreatinine uit bloed en urine kan met een formule de klaring worden berekend. Dit is een maat voor hoe efficient de nieren afvalstoffen uit het bloed kunnen filteren. Er bestaat ook een stof die ‘kreatine’ heet. Dit is een stof die in onze lever wordt gemaakt en in de spieren wordt omgezet naar creatine-fosfaat. Het wordt gebruikt als energiebron. Kreatine vindt men in producten als vlees, vis, en als voedingssupplement om spieren op te bouwen. Kreatinine is juist een afvalstof van spierweefsel.

Doel van de test

Om te controleren of nieren goed werken en om het beloop van een nierziekte in de gaten te houden. De nierfunctie wordt ook vaak gecontroleerd voordat contrastvloeistof wordt gegeven bij röntgenonderzoek.

Interpretatie

Als routineonderzoek, met name bij het gebruik van medicijnen die kunnen stapelen doordat ze niet goed uit het bloed worden gefilterd. Om de nierfunctie te berekenen en het beloop van een nierziekte te kunnen volgen.

Een verhoogd kreatinine is een teken dat de nieren niet goed functioneren, het kreatinine in het bloed wordt onvoldoend uitgescheiden door de nieren.

Niet van toepassing

Normaalwaarden

DE HIERONDER GENOEMDE REFERENTIEWAARDEN ZIJN SLECHTS EEN INDICATIE!

Mannen

OnderzoekWaardeEenheid
Kreatinine45 – 100μmol/L

Vrouwen

OnderzoekWaardeEenheid
Kreatinine45 – 80μmol/L

Kinderen

OnderzoekWaardeEenheid
< 48 uur oud
1 week – 1 maand
1 maand – 1 jaar
1-3 jaar
4 jaar
5 – 18 jaar
70 – 140
30 – 80
25 – 70
25 – 50
40 – 70
50 – 90
μmol/L
μmol/L
μmol/L
μmol/L
μmol/L
μmol/L

Zwangeren

OnderzoekWaardeEenheid
Kreatinine45 – 80μmol/L

Dieren

OnderzoekWaardeEenheid
Honden40 – 130μmol/L
Katten40 – 150μmol/L
Paarden87 – 167μmol/L
Konijnen45 – 222μmol/L

Referenties

Referentie

Rapporteer een fout

Geef een tip of compliment