Wat zijn erytrocyten?

Erytrocyten zijn rode bloedcellen, het zijn bijzondere cellen omdat ze geen kern bevatten. De belangrijkste functie van erytrocyten is het zuurstof van de longen naar de weefsels brengen en koolstofdioxide terug. Dit kan omdat rode bloedcellen veel hemoglobine bevatten, het eiwit dat zuurstof en koolstofdioxide kan binden. Dit eiwit heeft ook de rode kleur wat de naam van de rode bloedcellen verklaart. Het zijn kleine, ronde, flexibele cellen zonder een kern. De rode bloedcellen worden in het beenmerg gevormd door stamcellen. Ze ontwikkelen continu in het beenmerg en gaan door verschillende ontwikkelingsstadia. De volwassen vorm leeft 100-120 dagen. Volwassen menselijk bloed heeft ongeveer 5,2 miljoen rode cellen per kubieke mm.

Doel

Ziekte

Bij sommige aandoeningen hebben de rode bloedcellen een andere vorm, bijvoorbeeld bij sikkelcelanemie. Soms kunnen er te veel erytrocyten worden gevormd, bijvoorbeeld bij polycythemia of door het gebruik van doping (epo). Bij een anemie of bloedarmoede kunnen er juist te weinig erytrocyten zijn.

Malaria

De plasmodium parasiet, de veroorzaker van malaria, nestelt zich ook in rode bloedcellen. Deze parasiet komt het lichaam binnen via de steek van een mug. Daarna verplaatst hij zich naar de lever waar deze zich zal vermenigvuldigen. Uiteindelijk kruipt hij in de rode bloedcellen en zal daar binnen groeien. Na drie dagen is die uitgegroeid en komt die naar buiten. De erytrocyte gaat kapot en men krijgt een koortspiek. Doordat alle malaria parasietjes vaak tegelijk uit een rode bloedcel kruipen ontstaat er een heel typisch koorts patroon, om de drie dagen. Mensen met sikkelcelanemie hebben vaak een verminderde kans om malaria te krijgen. De parasieten kunnen niet goed in de vervormde rode bloedcellen terecht.

Toepassing

[fusion_testimonials design=”” backgroundcolor=”” textcolor=”” random=”” class=”” id=””][fusion_testimonial name=”” avatar=”” image=”” image_border_radius=”” company=”” link=”” target=”_self”][/fusion_testimonial][/fusion_testimonials]

Interpretatie

Normaalwaarden

Onderzoek Waarde Eenheid
Mannen 4,3-6,0 x 1012/l
Onderzoek Waarde Eenheid
Vrouwen 3,8-5,5 x 1012/l
Onderzoek Waarde Eenheid
Pasgeborenen 4,0-6,0 x 1012/l
1-12 jaar 3,8-5,4 x 1012/l
Onderzoek Waarde Eenheid
Vrouwen 3,8-5,5 x 1012/l
Onderzoek Waarde Eenheid
Honden 6-9 x 1012/l
Katten 5-11 x 1012/l
Paarden (veulen) 8.1-10.3 x 1012/l
Paarden (pony) 8.8-12.6 x 1012/l
Paarden 8.5-12.5 x 1012/l
Konijnen 4-6.4 x 1012/l
  • Pharmacotherapeutischkompas
  • Vetstream.com