Wat is ureum?

Ureum is een stof die ontstaat in de lever door de verbranding van eiwitten. Bij de verbranding van eiwitten komt het stikstof vrij in de vorm van ureum. Het wordt uit het bloed gefiltreerd door de nieren, een deel wordt daarna weer opgenomen in het lichaam de rest komt in de urine terecht.

Doel

Een verhoogd ureum kan verschillende oorzaken hebben:

  • Prerenaal: Een verhoogde afbraak van eiwit in de lever of een verminderde doorbloeding van de nier, de nier zelf functioneert goed.
  • Renaal: Beschadiging van de nier.
  • Postrenaal: Obstructie van de urineweg waardoor er meer ureum door de nier terug opgenomen kan worden. Dit zie je bijvoorbeeld bij zwelling van de prostaat of bij nierstenen.

Toepassing

Doordat het ureum door de nieren eerst uit het bloed gefiltreerd wordt en daarna voor een deel weer wordt opgenomen kan het iets zeggen over de nierfunctie. Tevens kan er soms onderscheid worden gemaakt tussen een prerenaal, renaal of postrenaal probleem. Het wordt vaak tegelijk bepaald met kreatinine, natrium en kalium. Het wordt in het bloed en in de urine gemeten om de nierfunctie te controleren.

[fusion_testimonials design=”classic” backgroundcolor=”” textcolor=”” random=”” class=”” id=””][fusion_testimonial name=”Wist je dat…” avatar=”male” image=”” image_border_radius=”” company=”” link=”” target=”_self”]Ureum ook als meststof voor planten wordt gebruikt omdat het een stikstofhoudende verbinding is.[/fusion_testimonial][/fusion_testimonials]

Interpretatie

Normaalwaarden

Onderzoek Waarde Eenheid
Volwassenen 2,5-7,5 mmol/l
Onderzoek Waarde Eenheid
Volwassenen 2,5-7,5 mmol/l
Onderzoek Waarde Eenheid
Onderzoek Waarde Eenheid
Volwassenen 2,5-7,5 mmol/l
Onderzoek Waarde Eenheid
Honden
Katten
Paarden
Konijnen