ALAT

Wat is alanineaminotransferase?

ALAT is een enzym, een eiwit dat ervoor zorgt dat een bepaalde stof wordt omgezet in een andere bepaalde stof. Het komt in verschillende cellen in het lichaam voor, maar vooral in de lever. Daarom is ALAT een goede stof om te meten bij de verdenking op een leverziekte. Het bloedonderzoek naar alanineaminotransferase (ALAT) wordt dan ook gebruikt om leverbeschadiging te detecteren. Meestal wordt de test tegelijk met het andere leverenzym aspartaataminotransferase (ASAT) aangevraagd als onderdeel van een onderzoek naar de leverfunctie.

Doel van de test

Het meten van ASAT en ALAT worden als belangrijke onderzoeken beschouwd om leverschade aan te tonen. De verhouding tussen ASAT/ALAT kan worden gebruikt om onderscheid te maken in de stadia van leverbeschadiging. De verhouding tussen ASAT en ALAT geeft ook een indicatie van het type beschadiging. Indien de levercellen kapot gaan geldt vaak ASAT > ALAT maar bij een virale hepatitis zonder celverval is het vaak andersom, daarbij geldt: ALAT > ASAT. ALAT wordt ook vaak gebruikt om het beloop en effect van therapie te kunnen meten bij mensen met een leverziekte. Daarnaast zijn er ook medicijnen die effect op de lever kunnen hebben. Voor sommige medicijnen is het raadzaam de leverfunctie te controleren en indien deze verslechtert misschien te wisselen naar een ander medicijn.

Interpretatie

ALAT wordt vaak aangevraagd bij patiƫnten die tekenen van een leverstoornis vertonen zoals: vermoeidheid, verminderde eetlust, misselijkheid, braken, opgezette buik, geelzucht, donkere urine of een lichte ontlasting. Daarnaast wordt de test aangevraagd bij mensen die mogelijk het hepatitisvirus hebben opgelopen of bij alcoholisten.

Een verhoogde ALAT waarde is een aanwijzing voor schade aan de lever.

Niet van toepassing

Normaalwaarden

DE HIERONDER GENOEMDE REFERENTIEWAARDEN ZIJN SLECHTS EEN INDICATIE!

Mannen

OnderzoekWaardeEenheid
< 50U/l

Vrouwen

OnderzoekWaardeEenheid
< 40U/l

Kinderen

OnderzoekWaardeEenheid
Neonaten
< 1 jaar
1 – 4 jaar
4 – 13 jaar
13 – 17 jaar (jongens)
13 – 17 jaar (meisjes)
< 52
< 60
< 39
< 39
< 26
< 23
U/l
U/l
U/l
U/l
U/l
U/l

Zwangeren

OnderzoekWaardeEenheid
< 40U/l

Dieren

OnderzoekWaardeEenheid
Honden20-100U/l
Katten
Paarden
Konijnen40-80U/l

Referenties

  • Vetstream.com
  • Referentiewaarden klinische chemie ErasmusMC, versie 2012

Rapporteer een fout

Geef een tip of compliment