ASAT

Wat is ASAT?

Aspartaat aminotransferase (ASAT) is een enzym dat in veel cellen in ons lichaam voorkomt, bij het kapot gaan van deze cellen komt de stof vrij in de bloedbaan en is het te detecteren in het bloed. In de cellen zorgt het enzym voor de omzetting van de aminozuren aspartaat in oxoglutaraat en andersom. Leverfunctiestoornissen ontstaan soms ook door het gebruik van bepaalde medicijnen.

Doel van de test

Het bloedonderzoek naar aspartaat aminotransferase (ASAT) wordt gebruikt om leverbeschadiging te detecteren. Meestal wordt de test tegelijk met het andere leverenzym alanine aminotransferase (ALAT) aangevraagd als onderdeel van een onderzoek naar de leverfunctie. Aanwijzingen voor een probleem met de lever zijn: vermoeidheid, verminderde eetlust, misselijkheid, braken, opgezette buik, geelzucht, donkere urine en lichte ontlasting. Leverfunctiestoornissen kunnen zeer verschillende oorzaken hebben zoals bijvoorbeeld infectie, alcoholisme of kanker. Daarnaast kan het gebruik van sommige medicijnen ook leverfunctiestoornissen geven.

Interpretatie

ASAT wordt gebruikt als onderdeel van onderzoek naar de leverfunctie. Het is echter belangrijk om in gedachten te houden dat de bron van ASAT ook in andere organen kan zitten. Wanneer ASAT hoger is dan ALAT kan het goed zijn dat een beschadigde spier de bron van deze enzymen vormt.

ASAT en ALAT worden als belangrijke onderzoeken beschouwd om leverschade aan te tonen. ALAT lijkt nog iets specifieker voor de lever dan ASAT waardoor een ASAT/ALAT-ratio kan worden berekend. Dit wordt gebruikt om onderscheid in de stadia van leverbeschadiging te kunnen maken. ASAT wordt ook vaak gebruikt om het beloop en effect van therapie te kunnen meten bij mensen met een leverziekte. Daarnaast zijn er ook medicijnen die effect op de lever kunnen hebben. Voor sommige medicijnen is het raadzaam de leverfunctie te controleren en indien deze verslechterd misschien te wisselen naar een ander medicijn.

Niet van toepassing

Normaalwaarden

DE HIERONDER GENOEMDE REFERENTIEWAARDEN ZIJN SLECHTS EEN INDICATIE!

Mannen

OnderzoekWaardeEenheid
< 45U/L

Vrouwen

OnderzoekWaardeEenheid
< 35U/L

Kinderen

OnderzoekWaardeEenheid
Neonaten
< 1 jaar
1 – 4 jaar
4 – 13 jaar
13 – 17 jaar (jongens)
13 – 17 jaar (meisjes)
< 122
< 89
< 56
< 51
< 35
< 27
U/L
U/L
U/L
U/L
U/L
U/L

Zwangeren

OnderzoekWaardeEenheid

Dieren

OnderzoekWaardeEenheid
Honden
Katten
Paarden
Konijnen

Referenties

Referentie

Rapporteer een fout

Geef een tip of compliment