Wat is kalium?

Kalium is een zout en wordt ook wel een elektrolyt genoemd, omdat het een positieve lading heeft (K+). Meestal wordt deze test dan ook tegelijk aangevraagd met andere zouten zoals natrium. De elektrolytbalans kan verstoord raken bij een aantal verschillende aandoeningen. Het kalium is vaak verstoord bij nierziekten en hevige diaree. Het gebruik van bepaalde medicijnen zoals plaspillen (diuretica) zorgen ook vaak voor verlies van kalium.

Doel

Kalium wordt bepaald om een hypokaliëmie (te weinig kalium) of hyperkaliëmie (te veel kalium) te kunnen aantonen. Het gehalte wordt ook vaak getest om het beloop van een nierziekte te vervolgen of ter controle bij het gebruik van plaspillen.

Toepassing

[fusion_testimonials design=”classic” backgroundcolor=”” textcolor=”” random=”” class=”” id=””][fusion_testimonial name=”Wist je dat…” avatar=”male” image=”” image_border_radius=”” company=”” link=”” target=”_self”][/fusion_testimonial][/fusion_testimonials]

Interpretatie

Hyperkaliëmie

Er is spraken van een hyperkaliëmie bij een serum concentratie van boven de 5,0 mmol/l. Klachten die passen bij een verhoogd kalium zijn krachtverlies en hartritmestoornissen. Hyperkaliëmie ontstaat onder andere wanneer de nieren niet goed functioneren en onvoldoende kalium uitscheiden.

Hypokaliëmie

Er is spraken van een hypokaliëmie bij een serum concentratie lager dan of gelijk aan 3,5 mmol/l. Klachten die kunnen passen bij een verlaging zijn onder andere krachtverlies en een vertraagd hartritme. Bij patiënten die plaspillen (diuretica) gebruiken is er een vergrote kans op een laag kalium doordat zij teveel kalium uitplassen. Daarom wordt het kaliumgehalte bij deze groep in het algemeen vaker gecontroleerd.

Normaalwaarden

Onderzoek Waarde Eenheid
Kalium 3,5–5 mmol/l
Onderzoek Waarde Eenheid
Kalium 3,5–5 mmol/l
Onderzoek Waarde Eenheid
Kalium 3,5–5 mmol/l
Onderzoek Waarde Eenheid
Kalium 3,5–5 mmol/l
Onderzoek Waarde Eenheid
Honden
Katten
Paarden
Konijnen
[fusion_code]PHNjcmlwdCBhc3luYyBzcmM9Ii8vcGFnZWFkMi5nb29nbGVzeW5kaWNhdGlvbi5jb20vcGFnZWFkL2pzL2Fkc2J5Z29vZ2xlLmpzIj48L3NjcmlwdD4NCjwhLS0gTGFidWl0c2xhZ19MZWFkZXJfb25kZXIgLS0+DQo8aW5zIGNsYXNzPSJhZHNieWdvb2dsZSINCiAgICAgc3R5bGU9ImRpc3BsYXk6aW5saW5lLWJsb2NrO3dpZHRoOjcyOHB4O2hlaWdodDo5MHB4Ig0KICAgICBkYXRhLWFkLWNsaWVudD0iY2EtcHViLTE1NTc3MzgyODQ5ODIwNDAiDQogICAgIGRhdGEtYWQtc2xvdD0iOTQzMTcxOTU5NSI+PC9pbnM+DQo8c2NyaXB0Pg0KKGFkc2J5Z29vZ2xlID0gd2luZG93LmFkc2J5Z29vZ2xlIHx8IFtdKS5wdXNoKHt9KTsNCjwvc2NyaXB0Pg==[/fusion_code]