Wat is ijzer?

Iedereen weet wel wat ijzer is maar wat doet dat in je bloed? Het is een onderdeel van hemoglobine, een belangrijk hulpmiddel voor rode bloedcellen om zuurstof te binden. We krijgen het binnen via ons voedsel. Het wordt opgenomen in het lichaam en verspreid door transferrine, een eiwit uit de lever.

Doel

Ongeveer 70% van het ijzer in ons lichaam is gekoppeld aan hemoglobine in rode bloedcellen, de rest is gekoppeld aan ferritine en opgeslagen in weefsels. Als er onvoldoende ijzer via het voedsel wordt opgenomen zullen de voorraden in het lichaam slinken. Dit kan tot een ijzergebrekanemie leiden omdat er onvoldoende rode bloedcellen gevormd kunnen worden.

Een overschot (hemochromatose) is ook niet goed en kan tot problemen van de lever, het hart of de alvleesklier leiden.

Toepassing

Als de arts aan een ijzergebrekanemie denkt, zoals bij klachten van vermoeidheid. Bij een anemie kan deze bepaling helpen de oorzaak van de bloedarmoede te achterhalen.

Het ijzergehalte in het bloed varieert sterk gedurende de dag, daarom wordt vaak behalve ijzer ook de bindingscapaciteit (transferrine) gemeten. Dit zegt vaak meer over de ijzerhuishouding dan het gehalte alleen. Het wordt bepaald uit bloed uit de ader van een arm.

[fusion_testimonials design=”classic” backgroundcolor=”” textcolor=”” random=”” class=”” id=””][fusion_testimonial name=”Wist je dat…” avatar=”male” image=”” image_border_radius=”” company=”” link=”” target=”_self”][/fusion_testimonial][/fusion_testimonials]

Interpretatie

Hemochromatose

Anemie

Normaalwaarden

Onderzoek Waarde Eenheid
Mannen 14-28 ?mol/l
Onderzoek Waarde Eenheid
Vrouwen 10-25 ?mol/l
Onderzoek Waarde Eenheid
Neonaten 17-40 ?mol/l
Onderzoek Waarde Eenheid
Vrouwen 10-25 ?mol/l
Onderzoek Waarde Eenheid
Honden
Katten
Paarden
Konijnen