Vitamine K

Wat is vitamine K?

Het vitamine K bloedonderzoek wordt gebruikt om te controleren op te korten. Het is nodig voor de bloedstolling en kan ook helpen bij het verhogen van de botmassa. Het lichaam kan zelf vitamine K aanmaken maar dit is nooit genoeg voor een normale functie, er moet dus ook extra via de voeding binnenkomen. Een te kort wordt zelden veroorzaakt door ondervoeding, het wordt vaker veroorzaakt door malabsorptiestoornissen (slecht opnemen van voedsel) zoals coeliakie, de ziekte van Crohn of cystic fibrosis (taaislijmziekte).

Vitamine K komt voor in 3 vormen:

  • K1 (fytomenadion)
  • K2 (menachinon)
  • K3 (menadion)

Het is nodig voor een aantal processen die in het menselijk lichaam plaatsvinden waaronder:

Bloedstolling: Het is nodig voor activering van de bloedstolling. Een tekort kan dan ook leiden tot bloedingen.

Botstofwisseling: Het is betrokken bij de regulatie van botmineralisatie. Mogelijk speelt het ook een rol bij het voorkomen van osteoporose.

Vaatwand: In de vaatwand is vitamine K essentieel voor de activering van een eiwit dat de kalkafzetting in de vaatwand remt.

Waarin zit vitamine K?

Met name groene groenten (sla, broccoli, spinazie, waterkers) en kool achtige groenten (kool, spruiten, bloemkool) bevatten veel vitamine K.