Vitamine E

Wat is Vitamine E?

Vitamine E bestaat uit een mengsel van verschillende vetoplosbare stoffen. De meest actieve component is ?-tocoferol. Dit een een antioxidant, een stof die cellen beschermt tegen beschadiging door zuurstof (oxidatie), ook reguleert het deels de stofwisseling in de cel.

Wanneer getest?

Bij neurologische stoornissen zoals tintelingen en/of krachtverlies, leverziekten, verminderde opname vetten en bij langdurige voeding via een sonde of infuus. In deze situaties kan de opname van vitamine E uit voeding verstoord zijn.

Waarin zit vitamine E?

Dit vitamine wordt teruggevonden in een groot aantal voedingsstoffen waaronder:

  • zonnebloemolie
  • halvarine
  • margarine
  • brood
  • graanproducten
  • noten
  • zaden
  • groenten
  • fruit
  • eieren

Een tekort aan vitamine E komt nauwelijks voor. Een overschot in het lichaam is niet schadelijk.

Wist je dat…

Vitamine E ook veel wordt gebruikt in de cosmetica. De belangrijkste reden is dat het als antioxidant werkt en zo de crème zelf beschermt tegen bederf door de inwerking van zuurstof. In werkelijkheid komt er via de huid maar weinig echt het lichaam binnen.

Normaalwaarden

Vitamine E       15-35 ?mol/l