Urine

Waaruit bestaat urine?

Urine is niet iets waar veel mensen over praten. Veranderingen zoals de kleur, geur en consistentie, kunnen belangrijke aanwijzingen geven over de conditie van het lichaam. Artsen controleren al jaren urine op afwijkingen, in de middeleeuwen werden sommige dokters daarom zelfs piskijkers genoemd.

De nieren filteren de afvalstoffen uit het bloed, het product van de nieren wordt opgeslagen in de blaas en komt naar buiten tijdens het plassen.

Een menselijke blaas bevat ongeveer rond de 350 milliliter, een mannelijke blaas is over het algemeen iets groter dan vrouwelijke blaas. Urine bestaat voornamelijk uit water en ureum, een afvalproduct dat ontstaat bij het afbreken van eiwitten. In getallen is dit ongeveer 95 procent water, 5 procent opgeloste of zwevende stoffen, waaronder ureum, chloride, natrium en kalium ionen.

Kleur

Geel

De gele kleur bestaat uit een pigment urochroom wordt genoemd. De kleur kan variëren van lichtgeel tot diep oranje en is veelal afhankelijk van de concentratie. Donkere urine is meestal een teken dat je weinig hebt gedronken. Als het erg bleek is kan dit betekenen dat je veel hebt gedronken. Soms komt dit door het gebruik van een diureticum (plaspil) – een geneesmiddel dat overtollig vocht afdrijft.

Rood

Rode urine is meestal een teken dat er bloed bij zit, dit wordt in de geneeskunde hematurie genoemd. Een klein druppeltje bloed kan de urine al snel flink verkleuren, de kleur zegt daardoor weinig over de hoeveelheid bloed die erbij zit. Bij een vermoede van bloed bij de urine is het verstandig dit te laten controleren door een arts.

Andere kleuren en fel geel

Urine kan nog vele andere kleuren aannemen en een ongewone kleur is niet noodzakelijkerwijs reden tot alarm. Bepaalde geneesmiddelen kunnen urine groen of blauw kleuren. Vitamines geven het soms een fluorescerend gele kleur, dit komt met name door Riboflavine, ook bekend als vitamine B2. Het is een ingrediënt van bijna alle multi-vitaminen supplementen. Verschillende studies hebben aangetoond dat ongeveer 50% van alle overtollige riboflavine wordt uitgescheiden in de urine, zonde eigenlijk.

Geur

Urine heeft normaal gesproken niet een hele sterke geur. Een ammoniak-achtige geur kan wijze op urinestenen of een infectie. Bij patiënten met suikerziekte (diabetes) kan het soms zoet ruiken omdat er dan suiker bij zit. Vroeger werd dit door artsen geproefd zodat ze door de zoete smaak de diagnose diabetes konden stellen.

Sommige voedingsmiddelen kunnen ook de geur veranderen, Asperges zijn daarvan een van de meest beruchte. Wat mensen ruiken na het eten van asperges is de afbraak van een zwavelverbinding genaamd methylmercaptaan.