Nitriet

Wat betekent nitriet in Urine?

Nitriet is een stof die ontstaat bij het omzetten van nitraat. In de urine hoort normaal gesproken weinig nitriet voor te komen. Als het wel in de urine wordt gevonden kan dit een signaal zijn dat er bacteriën in de urine zitten die deze omzetting mogelijk maken. Nitriet in de urine kan dus een signaal zijn dat er sprake is van een blaasontsteking.

Hoe wordt nitriet in urine getest?

Dit kan met een dipstick test, hierbij wordt een klein papiertje in de urine gedoopt. De verkleuring van het papier is een maat voor de hoeveelheid nitriet. In het laboratorium kan het daarna eventueel nog nauwkeuriger gemeten worden.

De nitriettest is gebaseerd op de omzetting van nitraat tot nitriet door de enzymen van bacteriën. Niet alle bacteriën bezitten enzymen om van nitraat nitriet te maken, hierdoor kan een negatieve test een urineweginfectie niet helemaal uitsluiten.

Tijdens een urineweginfectie plassen mensen vaker en minder grote hoeveelheden. Als men vaak kleine beetjes plast, spoelt het geproduceerde nitriet snel weg uit de blaas. Tevens hebben nitriet vormende bacteriën dan onvoldoende tijd gehad om een detecteerbare hoeveelheid nitriet te maken. De nitriettest kan dan fout negatief zijn.

Blaasontsteking

Urineweginfectie is de algemene term voor een ontsteking van de urinewegen, blaas (cystitis) of plasbuis (urethritis). Wanneer ook de nieren ontstoken raken spreekt men van een nierbekkenonsteking (pyelonefritis). Urine is normaal gesproken steriel maar soms kunnen er bacteriën groeien. De meeste urineweginfecties worden veroorzaakt door bacteriën die zijn binnengekomen via de opening van de plasbuis. Zij kleven aan de wanden van de urethra, vermenigvuldigen en verplaatsen zich van de urethra naar de blaas.

Bacteriën

Hoewel veel verschillende bacteriën urineweginfecties kunnen veroorzaken, worden de meeste infecties veroorzaakt door Escherichia coli, een bacterie die in het maagdarmkanaal voorkomt en regelmatig is terug te vinden in onze ontlasting. Andere bacteriën die urineweginfecties kunnen veroorzaken zijn Proteus, Klebsiella, Enterococcus. Soms kan een UWI veroorzaakt worden door een gist, zoals Candida albicans. Ontsteking van de plasbuis (urethritis) is vaker het gevolg van een seksueel overdraagbare aandoening (SOA) zoals chlamydia of gonorroe.

Normaalwaarden nitriet in de urine

< 11 mmol/liter (negatief)
> 11 mmol/liter (positief)