Bloed

Wat betekent bloed in urine?

Rode urine is meestal een teken dat er bloed bij zit, dit wordt in de geneeskunde hematurie genoemd. Een klein druppeltje bloed kan de urine al snel flink verkleuren, de kleur zegt daardoor weinig over de hoeveelheid bloed die erbij zit. Bij een vermoede van bloed bij de urine is het verstandig dit te laten controleren door een arts. Het is vaak niet direct duidelijk waar het bloed vandaan komt, het kan uit de nieren, de blaas of de urinewegen komen.

Hoe wordt hematurie getest?

In de urine kunnen intacte rode bloedcellen (hematurie) of alleen onderdelen van kapotte rode bloedcellen zoals hemoglobine (hemoglobinurie) worden gevonden. Bloed in grote hoeveelheden kan visueel worden gedetecteerd. Hematurie geeft een rode wolk in de urine, hemoglobinurie verschijnt als een heldere rode vloeistof. Elke hoeveelheid bloed groter dan vijf cellen per microliter urine wordt als klinisch significant beschouwd. Microscopisch onderzoek van een urinesediment toont alleen intacte rode bloedcellen, maar hemoglobine door kapotte rode bloedcellen kan niet worden gezien. Bij chemische testen, zoals bij een urine dipstick, wordt het hemoglobine juist gemeten. Nadat het bloed is gedetecteerd met de urinestick, kan met microscopisch onderzoek worden gekeken of het om hematurie of hemoglobinurie gaat.

Chemische tests voor bloed in de urine gebruiken de pseudoperoxidase activiteit van hemoglobine en myoglobine. In aanwezigheid van vrij hemoglobine / myoglobine, verschijnt een uniforme kleur variĆ«rend van geel tot groen als het negatief is, tot een sterk positief groen-blauwe kleur als het positief is. Intacte rode bloedcellen gaan kapot zodra ze in contact komen met het papier, het vrijgemaakte hemoglobine verkleurd de teststrip. de urinestrips kunnen concentraties van slechts vijf rode bloedcellen per microliter detecteren.