Plassen

Hoe vaak plast een mens normaal per dag?

Plassen wordt in de geneeskunde ook wel mictie genoemd. Gemiddeld plast iemand 3 tot 7 keer per dag. Dit is sterk afhankelijk van de hoeveelheid vocht die men gedronken heeft. De hoeveelheid transpiratie (zweten) bij hoge temperaturen of inspanning is ook van invloed. Normaal gesproken is de urineproductie ongeveer 1,5 tot 2 liter per 24 uur.

’s Nachts plassen

In de geneeskunde is voor elke situatie wel een woord te bedenken. Zo wordt nachtelijk plassen ook wel nycturie genoemd. Normaal gesproken zou je de hele nacht niet uit bed hoeven te komen om te plassen. Veel mensen, met name oudere mannen krijgen uiteindelijk toch last van nycturie. Dit kan soms zelfs tot slaapproblemen of valpartijen leiden.

Blaasontsteking

Een brandend gevoel bij het plassen of vaak kleine beetjes plassen kan passen bij een blaasontsteking. De urine kan er dan troebel uitzien en moet gekweekt worden op bacteriën. Door een klein beetje urine op te vangen in een steriel bekertje kan dit gekweekt worden. Het beste is halverwege het plassen wat urine op te vangen (mid-stream) omdat bij het begin soms nog bacteriën vanuit de plasbuis worden meegenomen die de kweekuitslag kunnen beïnvloeden.

Vergrote prostaat

Oudere mannen krijgen soms moeite met plassen, dit kan een zwakkere straal zijn, nadruppelen of steeds kleine beetjes moeten plassen. Bij het ouder worden, wordt ook de prostaat vaak groter en dan kan de plasbuis afknellen waardoor klachten ontstaan. In het laboratorium kan met een bloedtest op prostaat specifiek antigeen (PSA) gemeten worden of er misschien sprake is van een vergrote prostaat.