Bloedbeeld

Wat is een volledig bloedbeeld en waaruit bestaat bloed?

Een volledig bloedbeeld is een algemene test die vaak wordt aangevraagd. Het kan bijvoorbeeld bloedarmoede aantonen en zegt iets over de verhouding van de verschillende cellen waaruit het bloed bestaat. Er wordt een bloeduitstrijkje gemaakt waarbij de verschillende bloedcellen worden bekeken onder een microscoop.

Plasma

Plasma is het vloeibare deel van het bloed en neemt ongeveer 60% van het volume van het bloed voor zijn rekening. Plasma bestaat hoofdzakelijk uit water, maar bevat daarnaast verschillende eiwitten en andere chemische stoffen zoals hormonen, antilichamen, enzymen, glucose, vetdeeltjes, zouten, etc. Allerlei stoffen die ook in het laboratorium getest kunnen worden, echter hematologie beslaat het deel van het bloed dat bestaat uit de cellen.

Bloedcellen

Bloedcellen kunnen worden gezien onder een microscoop, ze vormen ongeveer 40% van het volume van het bloed. Bloedcellen worden gemaakt in het beenmerg door stamcellen. Er zijn verschillende soorten bloedcellen en er wordt onderscheid gemaakt in drie hoofdtypen:

  • Rode bloedcellen (erytrocyten)

Deze geven het bloed een rode kleur. Één druppel bloed bevat ongeveer vijf miljoen rode bloedcellen. Een constante aanvoer van nieuwe rode bloedcellen is nodig om de oude cellen te vervangen. Het beenmerg produceert miljoenen nieuwe rode bloedcellen per dag. De rode cellen bevatten een chemische stof genaamd hemoglobine. Hemoglobine kan zuurstof aan zich binden en naar alle delen van het lichaam te transporteren .

  • Witte bloedcellen (leukocyten)

Er zijn verschillende soorten witte cellen zoals neutrofielen, lymfocyten, eosinofielen, monocyten en basofielen. Ze vormen een belangrijk deel van het immuunsysteem en zijn voornamelijk betrokken bij het ??bestrijden van infecties.

  • Bloedplaatjes

Dit zijn kleine schilfers die helpen het bloed te stollen.

Om al deze bloedcellen, hemoglobine en de bestanddelen van plasma constant te houden, zijn er vele voedingsstoffen zoals ijzer en bepaalde vitamines nodig.

Bloedbeeld

Het bloed wordt afgenomen in een buisje met daarin een stof die verhinderd dat het gaat stollen. Het monster wordt in een machine gedaan die automatisch het aantal rode bloedcellen, witte bloedcellen en bloedplaatjes per ml bloed telt. Daarnaast meet de machine de grootte van de rode bloedcellen en berekent een gemiddelde grootte.

Wat is een bloeduitstrijkje?

Dit is een dun laagje bloed dat op een glaasje onder een microscoop wordt bekeken. Het wordt gebruikt om te zoeken naar abnormale vormen van cellen die niet door de machine worden gedetecteerd. Bijvoorbeeld, de kenmerkende sikkel-vorm van de rode bloedcellen die voorkomen bij sikkelcelanemie. Ook kunnen parasieten zoals de malariaparasiet in het bloeduitstrijkje te zien zijn.