Schimmel

Wat is een schimmel?

Schimmels zijn kleine levende organisme, ze kunnen zich geslachtelijk en ongeslachtelijk voortplanten, er bestaan dus mannetjes en vrouwtjes. Als ze maar uit één cel bestaan worden het gisten genoemd. Schimmels, zoals paddenstoelen, bestaan uit meerdere cellen en hebben allemaal een celkern met daarin het DNA. Ze groeien in draden, deze kunnen ontzettend lang worden en een ondergronds netwerk vormen. De geslachtelijke voortplanting vindt plaats met behulp van sporen. Deze zijn terug te vinden in de zogenaamde paddenstoelen die uit de draden in de grond omhoog groeien.

Mycologie

Het specialisme waarin onderzoek en diagnostiek gedaan wordt naar schimmels heet mycologie en is onderdeel van de afdeling medische microbiologie.

Voedsel

Sommige schimmels kun je eten, denk maar aan champignons of franse kaas.  Soms kunnen ze op voedsel ook giftig zijn, dan maken ze gifstoffen aan, het is vaak goed te herkennen als bijvoorbeeld een brood beschimmeld is. Klachten die ontstaan na het binnenkrijgen van deze gifstoffen zijn bijvoorbeeld diarree.

Schimmelinfectie

Verschillende soorten kunnen bij de mens ziekten veroorzaken zoals zwemmerseczeem en ringworm. De meeste infecties zijn goed te behandelen. Een kalknagel is echter een lastig te bestrijden en hardnekkige infectie van de nagels.

Antibiotica

Ook schimmels kunnen net als mensen soms last hebben van bacteriën. Deze bacterien gaan de competitie aan met de schimmel over bijvoorbeeld de voeding in de grond. Hiervoor maken ze stoffen die de bacteriën kunnen verjagen of doden. Hierdoor is bijvoorbeeld antibiotica ontdekt, penicilline komt van de schimmel penicillium.