Gist

Wat is een gist?

Gisten zijn ééncellige schimmels. Ze behoren tot dezelfde groep als de eetbare paddestoelen maar bestaan dan slechts uit een cel. Bekende soorten zijn onder andere bakkersgist gebruikt om zuurdesem brood mee te maken, andere soorten worden gebruikt om kaas te helpen rijpen en om bier mee te maken.

Gistcellen

Meer dan 600 verschillende soorten zijn inmiddels beschreven en ze zijn wijd verspreid in de natuur. Ze behoren samen met andere micro-organismen tot de normale bewoners van onze bodem. Sommige soorten zijn ook natuurlijke bewoners van mens en dier.

Bakkersgist

Bakkersgist wordt over de hele wereld gebruikt om zuurdesem brood mee te maken. Het is het soort gist dat mensen het meest vertrouwd is. Bakkersgist wordt ook wel Saccharomyces cerevisiae genoemd. De wetenschappelijke naam van het geslacht van bakkersgist, Saccharomyces, verwijst naar “sacharo” wat suiker betekend en “myces” betekend schimmel. De soortnaam, cerevisiae, is afgeleid van de naam van Ceres, de Romeinse godin van de landbouw. Bakkersgist producten zijn gemaakt van stammen van deze gist die geselecteerd zijn vanwege hun speciale kwaliteiten naar de behoeften van de bakkerij-industrie.

Microscopie

Een typische gistcel is ongeveer even groot als een menselijke rode bloedcel. Hij kan zich voortplanten door knopvorming, een nieuwe kiem groeit uit de zijkant van de bestaande celwand. Deze knop breekt uiteindelijk af van de moeder cel en een aparte dochter cel wordt gevormd. Elke cel kan dit proces ongeveer 15 keer ondergaan voordat de deling stopt.

Vaginale schimmelinfectie (candidiasis)

Een vaginale schimmelinfectie is een veel voorkomende schimmelinfectie veroorzaakt door overmatige groei van een gist genaamd Candida. Deze komt in kleine hoeveelheden normaal voor in de vagina. Soms kunnen ze zich vermenigvuldigen en de normale balans van bacteriegroei veranderen. Wanneer deze beginnen te groeien, kunnen ze zich ontwikkelen tot candidiasis.

Ziekteverwekkers

  • Candida albicans
  • Candida glabrata
  • Cryptococcus neoformans
  • Cryptococcus gatti